BANJALUKA – U Republici Srpskoj je pojednostavljeno registrovanje biznisa, ali je zato odjava preduzeća i dalja komplikovana i preskupa. Od 2013. godine je u RS uveden jednošalterski sistem registracije poslovanja u roku od tri dana i sa jednom markom osnivačkog kapitala, što je ohrabrilo mnoge da pokrenu biznis.

Pokazuju to zvanični podaci prema kojima se povećava broj novoregistrovanih firmi i radnji. Za sedam mjeseci ove godine u RS je registrovano 2.614 preduzeća i preduzetničkih radnji, odnosno tri puta više nego što ih je zatvoreno. Najviše je otvarano preduzetničkih radnji u oblasti trgovine i uslužnih djelatnosti.

S druge strane, za one koji žele da stave ključ u bravu svoje firme opcije su ili stečaj ili likvidacija. Visina taksi za likvidaciju iznosi i preko 1.000 KM, dok je za stečaj potrebno izdvojiti po nekoliko hiljada KM. U oba slučaja privrednike čeka komplikovan i nimalo jeftin process. Mnogi jednostavno odustaju, a takve firme ostaju ni na nebu ni na zemlji. U Poreskoj upravi RS nisu imali podatak koliko je firmi u fazi mirovanja, a procjenjuje se da čak trećina preduzeća samo formalno postoji, što objašnjava zašto je na papiru više registrovanih nego odjavljenih firmi. (Agencije)