GRADIŠKA – Izgradnjom brana obezbijedile bi se potrebne količine vode za navodnjavanje oko 1.750 hektara na području Potkozarja na kojem je zastupljena intenzivna biljna proizvodnja, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Nakon druge rezentacije provedenih aktivnosti na izradi idejnog rješenja razvoja irigacionog sistema na području voćnjaka u Potkozarju u opštini Gradiška, iz Ministarstva je saopšteno da bi predložena rješenja za brane, osim navodnjavanja, imale funkciju zaštite od voda.

Izrada tehničke dokumentacije za ovu lokaciju finansira se iz kredita Svjetske banke u okviru Projekta razvoja navodnjavanja čije aktivnosti realizuje Јedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata u okviru resornog Ministarstva.

Projektant Zavod za vodoprivredu iz Bijeljine je, na osnovu raspoloživih podloga i urađenih istražnih radova, predstavio koncepte rješenja za izgradnju brana na više lokacija. Na osnovu prijedloga koje dostave učesnici uključeni u projektne aktivnosti dogovoreno je da u narednom periodu, projektant pristupi detaljnoj razradi tehničkih rješenja za višenamjenske brane. (Agencije)