BRISEL – Evropska unija usvojila je danas pravni mehanizam kako bi zaštitila evropska preduzeća koja će nastaviti da trguju sa Iranom, odbacivši zahtjeve SAD da se Iran ekonomski izoluje.

Američke sankcije protiv Irana počeće da se primjenjuju počev od 6. avgusta, a istog dana stupiće na snagu i takozvani blokirajući statut, evropski zakon o blokadi sankcija.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je danas da je Unija usvojila pravni instrument kojim će se evropska preduzeća prisutna u Iranu zaštititi od američkih sankcija.

“Odobrili smo stupanje na snagu blokirajućeg statuta i preduzimamo sve mere kako bismo omogućili Iranu da izvuče korist iz ekonomskih posledica ukidanja sankcija”, objasnila je Mogerini poslije sastanka sa ministrima spoljnih poslova EU, prenose francuski mediji.

Visoka predstavnica EU je priznala da će “poduhvat biti težak”, jer “uticaj SAD u svjetskoj ekonomiji nije zanemarljiv”.

“Nisam u mogućnosti da kažem da li će naši napori biti dovoljni, ali činimo sve što možemo kako bismo izbjegli propast nuklearnog sporazuma sa Iranom, jer bi posljedice bile kastrofalne za sve”, istakla je ona.

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drijan je, sa svoje strane, naglasio “potrebu da se Iranu omogući da nastavi da prodaje svoju naftu”.

“EU i drugi potpisnici sporazuma zaključenog sa Teheranom 2015, Kina i Rusija, traže finansijski mehanizam koji omogućuje da se Iranu zagarantuje mogućnost izvoza nafte”, rekao je on.

Evropski blokirajući statut, razrađen 1996, ima za svrhu da omogući suprotstavljanje primjeni američkih sankcija na sva preduzeća i fizička lica u svijetu, po principu primjene američkog prava i izvan teritorije SAD.

Mnoga velika evropska preduzeća, kao što je “Total”, odlučila su da se povuku iz Irana ako ne budu izuzeta iz američkih sankcija.

Vašington je, međutim, odbio da izuzme iz sankcija evropska preduzeća nakon što je osudio nuklearni sporazum sa Iranom. (Tanjug)