MOSTAR – Švicarski “Glencore” odlučio je “podebljati” ponudu te u dramatičnoj završnici oko sudbine posrnulog giganta “Aluminija” ponuditi da su ih spremni spasiti uz garantovanje cijene električne energije od 50 eura po megavatsatu.

Loptica je sada ponovno prebačena na Vladu Federacije BiH koja ima pojedinačno najveći vlasnički udio u kompaniji, ali istovremeno u igru dio Vlade uvodi kompaniju “Dubal” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata te jednu saudijsku kompaniju, saznaje se iz krugova Vlade, piše Večernji list BiH.

Kako se navodi, generalni direktor Aluminija Dražen Pandža pisano je obavijestio premijera Fadila Novalića, federalnu ministricu finansija Jelku Milićević i resornog ministra energetike, industrije i rudarstva Nermina Džindića kako je “Aluminiju” stigla nova ponuda “Glencorea”, njihovog višegodišnjeg partnera koji je izrazio spremnost garantovati podmirenje “Aluminijevih” računa za električnu energiju, u visini do 50 evra po megavatsatu do isteka ove godine.

Pri tome se “Glencore” obavezuje da ubrza traženje dugotrajnijeg povoljnijeg rješenja pitanja snabdijevanja “Aluminija” električnom energijom.
Pandža je u dopisu naveo kako je saglasnost Vlade “na ovaj prijedlog od presudne važnosti kako bi se moglo početi s realizacijom i spasiti Aluminij od sigurne propasti”.

Pri tome je izvijestio kako kompanija ima osiguranoo snabdijevanje električnom energijom samo do ponoći u petak, 5. jula. Ako Vlada ne odgovori na ovakvu ispruženu ruku, onda će “Aluminij” gurnuti u ambis.
Očekuje se kako će sljedeća dva dana biti presudna u pregovorima s elektroprivrednim poduzećima, ali i donošenju političke odluke.
Pandža već je izvijestio nekoliko službi kako bi u petak moglo doći do nekontrolisanog gašenja pogona, što bi pak moglo dovesti i do velikih šteta zbog izuzetnno tehnološki složenog načina proizvodnje, koji čak, i da dolazi do toga, zahtijeva duže vrijeme.таклоналександр лобановский классчем можно нарисовать веснушкиgde-telefon.ruкарго доставка недорогоrecom украина