BANJALUKA – Akcije kompanija u BiH u prvom tromjesečju ove godine bilježe najveći rast cijene u regionu nakon prošlogodišnjih loših rezultata, koji su posebno bili izraženi na Sarajevskoj berzi.

Prosječna vrijednost najlikvidnijih akcija na Banjalučkoj i Sarajevskoj berzi u prva tri mjeseca ove godine porasla je za po 17 odsto. To je uticalo da glavni banjalučki berzanski indeks BIRS i sarajevski SASX-10 poslije godinu dana potonuća isplivaju na površinu, odnosno iznad početne utvrđene vrijednosti od 1.000 indeksnih bodova.

Ostale berze na području bivše Jugoslavije istovremeno, za razliku od ranijih godina, bilježe prilično neujednačena kretanja, od pada indeksa crnogorske Montenegro berze MONEX-20 i slovenačkog SBITOP za 12,1 odsto, odnosno 2,1 odsto, do rasta beogradskog indeksa Belex-15 za 16,4 odsto. U regionalnoj sredini smješteni su hrvatski indeks Crobex sa povećanjem amplitude za 8,6 odsto i makedonski MBI-10 za 12,8 odsto.

Berzanski analitičari ističu da je u 2011. primjetna nešto izraženija aktivnost inostranih investitora na domaćem tržištu zbog, kako smatraju, uočene potcijenjenosti akcija pojedinih kompanija u BiH u odnosu na region.

Ahmed Hodžić, predsjednik Udruženja berzanskih posrednika FBiH i direktor brokerske kuće FIMA, ukazuje da je prosječni dnevni promet na Sarajevskoj berzi u 2011. udvostručen u poređenju sa prošlom godinom i da dostiže do pola miliona KM.

On smatra da bi ti rezultati sigurno bili još bolji da su formirane vlasti na svim nivoima, izražavajući nadu u što skoriju stabilizaciju političkih prilika kako ne bi bio zaustavljen započeti pozitivan trend na tržištu kapitala.

"Važno je da dođe do političke stabilizacije i da trend povećanja indeksa prati i porast likvidnosti kako bi se održao na realnim osnovama, pa makar stope rasta dionica bile i niže nego u protekla tri mjeseca", naglasio je Hodžić.

Analitičari ukazuju da su na pozitivna kretanja u RS uticali generalno bolji lanjski finansijski rezultati kompanija, iako su oni, prije svega, posljedica velike bilansne promjene kod jedne kompanije – zvorničkog "Birča". Ta fabrike glinice je u 2010. iskazala dobit od skoro 200 miliona KM koja, međutim, nije plod ogromnog rasta poslovnih prihoda, već bilansnih usklađivanja vrijednosti imovine.

Prostor za dalje poboljšanje stanja na berzanskom tržištu RS analitičari vide u novim finansijskim instrumentima, kao što je emisija trezorskih zapisa RS u cilju čega su Ministarstvo finansija RS, Banjalučka berza i Centralni registar hartija od vrijednosti juče sklopili tehnički ugovor.

Parlament RS nedavno je donio odluku o kratkoročnom zaduživanju Srpske emisijom trezorskih zapisa u 2011. u iznosu do 65 miliona KM.

Izvor Agencije