SARAJEVO – Naredna godina u ekonomskom smislu za građane BiH i za sve nivoe vlasti biće jako teška, tako da će sve institucije morati da pokažu visok stepen odgovornosti, izjavio je ministar finansija Federacije BiH (FBiH) Vjekoslav Bevanda.

Kao rješenja teške situacije u 2011. godini, Bevanda, između ostalog, vidi u reformi javne uprave, “jer je nivo javne potrošnje neodrživ, a redukcija neminovnost”, podsticanju privatnog preduzetništva, zamjeni prihoda koji su nestali ukidanjem carina i uvođenju akciza na luksuznu robu.

On smatra da u narednih dva do tri mjeseca penzije u FBiH neće biti povećane i pojašnjava da na takvu odluku jedino može uticati veći broj radnih mjesta, odnosno uplaćenih doprinosa.

Na konferenciji za novinare povodom okončanja 2010. godine, Bevanda je rekao da pobjedničke partije u FBiH insistiraju da federalni budžet bude usvojen nakon formiranja vlasti, te izrazio nadu da će biti dovoljno odgovornosti da oba doma federalnog parlamenta donesu odluku o privremenom finansiranju.

On je dodao da u narednoj godini neće biti transfera novca za sedam kantona, jer nisu ispunili uslove Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Bevanda je ocijenio da su za Vladom FBiH ostali mnogi “repovi” nakon ovog mandata, ali da je ovo Ministarstvo radilo “mnogo više nego što je normalno u tim uslovima” i da nije ostavilo “nijedan rep iza sebe”.

On je izrazio nezadovoljstvo procesom fiskalizacije u FBiH i naveo da su mnogi fiskalni obaveznici, tamo gdje to nije moguće, tražili izuzeće od uvođenja fiskalnih kasa.

Govoreći o nasljedniku na njegovoj finkciji, Bevanda je istakao da on mora naučiti da se odupre pritiscima “od formiranja budžeta, pa na dalje”, te da treba da radi profesionalno i bez upliva politike.

Iako je aranžman sa MMF-om bio osporavan, Bevanda je ocijenio da je ovaj sporazum najbolji potez koji je BiH mogla napraviti u prethodnom periodu.

S druge strane, ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić u narednoj godini očekuje stabilizaciju ekonomskih prilika u BiH, a optimizam za to crpi iz analize godine koja je prošla i u kojoj je zaustavljen negativan trend u ekonomiji.

”Nisu se obistinile zle slutnje, plasirane od onih koji nisu bili raspoloženi prema vlasti BiH. Mi smo amortizovali negativne svjetske procese u BiH. To je svakako dobra osnova. Smatram da će 2011. godina biti stabilna i da ćemo imati blagi rast od jedan odsto”, rekao je Vrankić.

Govoreći o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, Vrankić je rekao da je to stvar socijalnih politika i da se u BiH ne provode strukturalne reforme.

”Ako socijalne politike ne budu provođene na nivou entiteta, biće to skupa investicija, a ako ih budemo implementirali onako kako smo se dogovorili, onda će to rezultovati pozitivnim efektima za socijalne kategorije, odnosno biće drugačija raspodjela potrošnje”, rekao je Vrankić.

Izvor Agencije