SARAJEVO – BiH je prošle godine, za razliku od zemalja u okruženju, imala povećan broj dolazaka i noćenja turista – 17 odsto, što dovodi do zaključka da turizam BiH izlazi iz krize, izjavio je sekretar Grupacije za turizam i ugostiteljstvo Spoljnotrgovinske komore BiH Goran Brčkalović.

On je naveo da je svjetski turizam prošle godine imao povećanje broja dolazaka turista za 6,7 odsto u odnosu na 2009. godinu, dok je u Evropi to povećanje iznosilo 3,2 odsto.

Brčkalović je rekao da su u BiH prošle godine registrovane posjete 56,9 odsto stranih i 43,1 odsto domaćih turista.

“Najveći broj dolazaka ostvaren je iz zemalja bivše Jugoslavije – 44,6 odsto, zatim slijede strani turisti iz Italije, Turske, Poljske, Njemačke, Austrije i Francuske, što sa zemljama bivše Jugoslavije čini 75 odsto od ukupnih dolazaka stranih turista”, naveo je Brčkalović.

Prema njegovim riječima, najveće procentualno povećanje dolazaka stranih turista prošle godine bilo je iz Albanije – 283 odsto, Irske 240 odsto, Kine 120 odsto, Japana 106 odsto, Italije i Rusije 91 odsto, Australije 86 odsto, Turske 85 odsto, Grčke 81 odsto, Kanade 70 odsto i Poljske 40 odsto.

Brčkalović je naglasio da je u prošloj godini ostvareno 16 odsto više noćenja nego 2009. godine, a da je prosječno zadržavanje turista bilo 2,2 dana, odnosno domaćih 2,3 a stranih 2,16 dana.

On je dodao da je zabilježeno povećanje broja turista ka destinacijama kulturnog, poslovnog, religioznog turizma, te potražnja za destinacijama avanturističkog, eko, lovnog i ribolovnog turizma.

Brčkalović je izrazio uvjerenje da se u narednim periodima mogu očekivati bolji rezultati, uz pomoć pojačane promotivne aktivnosti turističkih organizacija, radne grupe za turizam i entitetskih ministarstava, te većeg angažmana međunarodnih institucija.

“Prošle godine turistička industrija BiH bila je suočena s velikim brojem izazova, prije svega globalna ekonomska kriza, kriza kredita i rast nezaspolenosti, klimatske promjene koje su uticale na lošu zimsku sezonu, te svjetsko prvenstvo u fudbalu koje je uticalo na lošu predsezonu, tako da turistički radnici u BiH moraju biti zadovoljni ostvarenim rezultatima”, ocijenio je Brčkalović.

Izvor Agencije