BEOGRAD – BiH se nalazi na 78. mjestu po stepenu slobode trgovine na listi od ukupno 138 zemalja, dok je Srbija pala sa 71. na 89. mjesto, navodi se u izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma o slobodi trgovine u svijetu za 2014. godinu.

text

Među zemljama regiona, najbolje plasirana je Slovenija sa 38. mjestom na listi, slijedi Crna Gora na 49. mjestu, dok je Hrvatska na 56. mjestu. Albanija je po slobodi trgovine 69. na globalnoj listi, a Makedonija je 63. mjestu.

Prema ovom izvještaju, Srbija je po kriterijumu pristupa tržištu zauzela tek 112. mjesto u svijetu, po efikasnosti carinske administracije 78, po infrastrukturi 69, a po poslovnom okruženju 104, prenosi ekonomski sajt Euroaktiv Srbija.

Kao ključni problemi u izvozu Srbije su identifikacija potencijalnih tržišta i kupaca, neodgovarajuća proizvodna tehnologija i obučenost, tehnički standardi i zahtjevi iz inostranstva, pristup finansiranju, teškoće u ispunjavanju zahtjeva kupaca u pogledu kvaliteta i kvantiteta.

Među preprekama su pristup uvoznim inputima po konkurentnoj cijeni, visoki troškovi i kašnjenja povezana sa domaćom infrastrukturom, kao i carinske barijere u inostranstvu.

Što se tiče uvoza, za Srbiju su najproblematičnije komplikovane uvozne procedure, carine, domaći standardi, korupcija na granici, neadekvatna telekomunikaciona infrastruktura.

Po slobodi trgovine u svijetu prednjače Singpaur, Hongkong, Holandija i Novi Zeland, dok su najlošije plasirane Venecuela, Angola i Čad.

U izvještaju se ocjenjuje da barijere u trgovini usporavaju ekonomski oporavak u svijetu i da mnoge vlade još ne uspijevaju da uvedu ponekad jednostavne reforme koje bi doprinijele ekonomskom rastu i socijalnom napretku.