ZVORNIK – Fabrika glinice “Birač”, koja zapošljava oko 1000 radnika, u prvom pologodištu ove godine proizvela je 122.572 tone glinice, što je duplo više u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz ove fabrike.

Povećanje proizvodnje glinice, ali i drugih proizvoda fabrike, stvorilo je i uslove za veći izvoz, čija je vrijednost za šest mjeseci ove godine iznosila više od 86 miliona KM.

        Predsjednik Upravnog odbora Fabrike glinice “Birač” Martinas Ugianskis rekao je da je primarni cilj Upravnog odbora i menadžmenta Fabrike u ovoj godini podizanje obima proizvodnje do stepena maksimalne efikasnosti, kako bi, uz što racionalnije iskorištenje svih resursa i optimizaciju proizvodnih troškova, obezbijedili stabilnost u radu, polako izvlačeći kolektiv iz teškog stanja usljed posljedica globalne ekonomske krize.

        “Normalizacija poslovnih prilika i prisustvo pojedinih pozitivnih tendencija su ohrabrujući znakovi. Čitav niz mjera, preduzetih na stabilizaciji rada fabrike, dovele su da šestomjesečno poslovanje fabrike bude pozitivno, što je za sve nas dobar pokazatelj. Preduzeće je ostvarilo dobit od oko 5,5 miliona KM”, istakao je Ugianskis.

        On je naglasio da je u vremenu velike svjetske ekonomske krize, koja je snažno pogodila poslovanje ovog kolektiva, izrazit pad cijena aluminijuma i glinice, kao i smanjenje potražnje, uslovilo i smanjenje prihoda, koji nisu mogli pokriti troškove proizvodnje i druge obaveze fabrike.

        “U veoma optimalnim uslovima poslovanja trebaće dugo vremena da prođe da se saniraju gubici. Želimo da izrazimo zahvalnost za razumijevanje svim našim poslovnim saradnicima, a posebno strateškim partnerima, za iskazano strpljenje za probleme koje fabrika ima”, naveo je Ugianskis.

        On je dodao da upravna i rukovodna struktura na perspektivu fabrike gleda pozitivno, te istakao da je, budući da ekonomska kriza još nije prošla, teško procjenjivati dugoročnije prognoze, mada je cilj da kraj ove godine fabrika dočeka sa pozitivnim rezultatom.

        “Zajednički nam je cilj da nastavimo s tendencijom dobrih rezultata. Unijećemo pozitivne promjene koje će svakako ojačati naš kolektiv i kroz nove projekte na daljem smanjenju proizvodnih troškova i uvođenjem nekih novih proizvodnih programa, obezbijediti bolje poslovanje naše kompanije”, rekao je Ugianskis.

Izvor Agencije