MILIĆI – U Pekingu je danas počelo sa radom predstavništvo kompanije “Boksit” iz Milića, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću ove kompanije.

U saopštenju se dodaje da je za otvaranje predstavništva te kompanije pribavljena saglasnost nadležnih institucija u Kini.

Iz “Boksita” navode da već godinu dana zastupaju renomirane kineske firme, da uvoze komercijalnu robu iz Kine za svoje i potrebe tržišta, te da ostvarajuju uspješnu saradnju sa privredom te zemlje.

U “Boksitu” izražavaju uvjerenje da će ta saradnja biti još uspješnija, te da će i drugi privredni subjekti, pa i institucije iz Republike Srpske i BiH iskazati interes da koriste usluge ovog predstavništva.

“Boksit” je danas počeo i proizvodnju rovnog kvarcnog pijeska na ležištu Bijela stijena – Skočić, kod Zvornika.

Kako je saopšteno, početku proizvodnje kvarcnog pijeska prethodilo je dobijanje koncesije, izgradnja pristupnog puta, izmještanje vodovodnih instalacija, kao i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i drugih pitanja.

U saopštenju se dodaje da će ova sirovina, nakon tretmana u postrojenju “Boksitove” separacije u Milićima, s obzirom na svoje tehničko-tehnološke karakteristike i kvalitet, u cjelosti zadovoljavati potrebe za proizvodnju vodenog stakla u Fabrici glinice “Birač” u Zvorniku.

Planirana godišnja proizvodnja je oko 50 000 tona, a s obzirom na zahtjeve tržišta, prije svega livačke industrije i industrije građevinskih materijala, u “Boksitu” vjeruju da će se proizvodnja veoma brzo povećati do 100 000 tona godišnje, što će milićkoj Kompaniji obezbijediti značajnu finansijsku dobit.

Izvor Agencije