BANJALUKA – Stanovnici BiH pojedine prehrambene proizvode kupuju po istim cijenama kao i državljani razvijenijih evropskih zemalja, pa tako hljeb u BiH košta isto koliko i u Turskoj, ribu plaćamo kao i Britanci, dok je meso na domaćem tržištu skuplje nego u Češkoj i na Malti.

Prema istraživanju evropske agencije za statistiku Evrostat, koje je obuhvatilo 37 evropskih država, prosječne cijene prehrambenih proizvoda u BiH iznose 75 odsto od evropskog prosjeka.

Cijene mesa i mesnih proizvoda u BiH iznose 77 odsto od evropskog prosjeka i više su nego u Češkoj i na Malti.

– Ribu plaćamo isto koliko i Britanci, dok su riblji proizvodi u Litvaniji i Poljskoj jeftiniji nego u BiH. Mlijeko i jaja jeftiniji su na domaćem tržištu nego u većini ostalih zemalja Evrope – navedeno je u izvještaju Evrostata.

Za hljeb i žitarice u BiH se izdvaja 68 odsto od prosjeka u EU, što je isto kao u Turskoj, a skuplje u odnosu na Poljsku i Srbiju.

– Voće i povrće u BiH jeftinije je nego u većini zemalja EU, dok cijene ulja i masti iznose 81 odsto evropskog prosjeka i približno su iste kao u Holandiji – stoji u izvještaju Evrostata.

Cijene alkoholnih pića u BiH najbliže su prosjeku EU i iznose 97 odsto.

– Stanovnici BiH za alkohol izdvajaju više novca nego građani mnogo razvijenijih evropskih zemalja kao što su Francuska, Njemačka i Portugalija – navode iz Evrostata i dodaju da su cigarete u BiH duplo jeftinije nego u Hrvatskoj i Sloveniji, odnosno sedam puta nego u Islandu i Norveškoj.

Cijene bezalkoholnih pića u BiH približne su evropskom prosjeku, i više su nego u Mađarskoj i Crnoj Gori, a niže nego u Srbiji i Makedoniji.

Sekretar Udruženja potrošača Republike Srpske Dragovan Petrović kaže da su cijene namirnica u BiH nerealne i visoke.

– Plate u pojedinim evropskim državama više su i do tri puta u odnosu na u BiH, a cijene kod nas su tek nešto niže u odnosu na ove zemlje, što je potpuno nerealno – rekao je Petrović i dodao da je razlog visokih cijena u BiH neuređeno tržište kojim se može manipulisati.

Petrović kaže da su u posljednje tri godine cijene u devet zemalja u okruženju bile stabilne i bez većih oscilacija.

– Hrvati i Slovenci su se cijenama hrane i pića približili evropskom prosjeku. Cijene u BiH su približno iste kao u Crnoj Gori i Mađarskoj, s tim da su plate kod nas niže nego u ovim zemljama – rekao je Petrović.

Izvor Agencije