BANJALUKA – Ukupan deficit četiri vanbudžetska fonda Republike Srpke na kraju 2009. premašio je 366 miliona maraka, a samo prošle godine su napravili veći deficit u odnosu na kumulativni minus do kraja 2008.

Prema pisanju "EuroBlica" fondovi PIO, zdravstvenog osiguranja, dečje zaštite i Zavod za zapošljavanje prošle godine napravili gubitak od 144,5 miliona KM, a na kraju 2008. kumulativni deficit je bio 142,3 miliona maraka.

Ukupan deficit je skočio na više od 366 miliona KM jer je Fond ZO, odlukom Vlade RS, dobio 80 miliona KM sa računa od privatizacije za isplate plate u zdravstva. Fond taj novac još nije počeo da vraća.

Najveći gubitaš je Fond PIO sa ukupnim deficitom od 222,2 miliona maraka, a samo u 2009. su napravili minus od 113,8 miliona maraka. Iza njega je Fond ZO sa gubitkom od 64,8 miliona KM plus 80 miliona KM nevraćenih na račun od privatizacije.

Fond dečje zaštite i Zavod za zapošljavanje do kraja 2008. nisu bili u deficitu, a u 2009. su završili sa gubitkom od skoro 20 miliona maraka – Fond dečje zaštite 15,8 miliona i Zavod za zapošljavanje 3,9 miliona KM.

Strategija saniranja deficita, koji će na kraju ove godine definitivno biti još veći, ne postoji. Vlada RS pokušava da namakne više novca u fondove, naoročito u PIO i ZO, povećanjem stope poreza na dohodak za dva odsto i doprinosa za 2,4 odsto. Ovaj namet stupa na snagu 1. februara 2011, a po kojem bi, po računici Ministarstva finansija, budžet „zaradio“ dodatnih 19 miliona KM godišnje.

Vlada RS je pokušala da rastereti Fond PIO i sa ukidanjem garantovanog osnova za boračke penzije, ali se pod pritiskom Boračke organizacije u poslednjem trenutku predomislila i povukla iz skupštinske procedure izmene Zakona o PIO. U obrazloženju tog zakona je bilo navedeno da hitno neusvajanje znači probleme u likvidnosti Fonda PIO. Nedoslednost u strateškim odlukama Vlada je pokazala i sa boračkim dodatkom koji predlogu budžeta za 2011. nije bio predviđen, a ministar finansija je objasnio da je u saradnji sa BORS u toku revizija svih boračkih prava i da će nakon toga biti konačno regulisana njihova prava.

„Ima toliko zloupotreba u boračkim pravima. Ne može neko ko je za vreme rata radio u vojnoj kuhinji u Banjaluci da prima borački dodatak. Nastojaćemo da prioritet imaju nezaposleni borci“, poručio je ministar, da bi samo dan posle prihvatio amandman i „uzeo“ 12 miliona KM namenjenih Fondu PIO za borački dodatak za 2011. godinu.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić ocenjuje da će se povećanje stope poreza i doprinosa odraziti u samo prvih nekoliko meseci 2011, a da će nakon toga biti značajan pad. „U početku će plaćati oni koji i sada sve uredno plaćaju. Onda će biti sve teže u poslovanju, uslediće smanjenje plata, manje plate će prikazivati i oni koji to sada ne rade, radnici će ostajati bez posla. To su iskustva svih zemalja koje su u krizi povećale poreze i doprinose“, ističe ona. Istovremeno će, kaže, rasti broj siromašnih, nezaposlenih, penzionera, a para će biti sve manje.

Predstavnik Udruženja ekonomista SWOT Saša Grabovac ocenjuje da je pre nekoliko godina trebalo reformisati sistem PIO jer bi sada bilo manje problema i bio bi manji deficit Fonda PIO.

„Međutim, to su sve političke odluke. Zemlje koje su to uradile na vreme, sada nisu u ovakvim problemima. Ako želimo da krenemo napred, mi odmah moramo reformske zakone da donosimo“, poručuje Grabovac.

Predsednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić nije optimista i ne veruje da će dodatni nameti biti dovoljni i za tekuće funkcionisanje fondova PIO i ZO. “Ponavljam kao papagaj i pitam Vladu zašto opterećuju privredu kada u sivim tokovima ima 800 miliona maraka. Neka preseku barem deo i prebace u budžet”, poručuje ona, uverena da država može uvesti maksimalno restriktivne mere, ali da one ništa ne počne obračun sa sivom ekonomijom i kriminalom.

Izvor EuroBlic