BANJALUKA, Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je da će 2011. biti godina reformi i ekonomske stabilnosti.

– Cilj nove Vlade je da prve dvije godine mandata sačuva socijalnu i fiskalnu stabilnost RS i provođenje reformi, posebno socijalnih, koje smo definisali sa počinjanjem novih investicionih ciklusa – rekao je Džombić.

 On je istakao da će se Vlada RS nakon dvije i po godine bazirati na pozitivne stope privrednog rasta, kakve je RS imala u 2009. godini, sa prioritetom da se zadrži socijalna i fiskalna stabilnost RS. 

– Smatram da RS za to ima odlične pretpostavke i rezerve, kao i prednosti koje treba da iskoristi – rekao je premijer Džombić.

 Džombić je obećao da će nova Vlada obezbijediti i nova radna mjesta, jer je nezaposlenost jedan od osnovnih problema RS.

 – Najveći broj nezaposlenih u RS bio je u februaru ove godine – oko 150 hiljada i nadam se da ćemo podrškom investicionim projektima pokušati da angažujemo domaću građevinsku operativu i to u oblasti infrastrukture kao što su autoputevi, željeznice, poljoprivreda – precizirao je Džombić.

 On je istakao da treba hitno ući u investicione radove u energetici i infrastrukturi kako bi se zadržala stabilnost u građevinskom sektoru koji zapošljava značajan broj radnika.

 Prema Džombićevim riječima, Vlada će, takođe, dati podršku privredi putem Investiciono-razvojne banke i kreditnih linija i neće biti nikakvog problema da se dobiju ova sredstva, a prilagodiće se i subvencije koje se daju iz budžeta putem pravilnika koje je Vlada dobila od poslodavaca i Privredne komore RS.

 On je ponovio da će nova Vlada biti “terenska”.

 – Uspjeh možemo da ostvarimo samo ako budemo išli na teren i probleme rješavali na licu mjesta, kao i u razgovoru sa građanima i sa svima koji su zainteresovani za društvo i za ciljeve. Naša namjera je da radimo na svemu onome što je započela prethodna Vlada i da pokrenemo one projekte za šta su stvoreni odgovarajući preduslovi – rekao je Džombić.

 On je najavio da će se nastaviće reforme penzijsko-invalidskog sistema, kao i svi ostali projekti iz putne infrastrukture, putne komunikacije, energetski i svi ostali projekti.

 Džombić je istakao da je sam birao ministre u novoj Vladi i demantovao “sve glasine da je Vladu birao predsjednik RS Milorad Dodik”.

 – Imam potpuno jasne i dobre odnose sa predsjednikom RS, kao i sa predsjednikom Skupštine Igorom Radojičićem, tako da tu nema nikakvih problema – rekao je Džombić.

 Premijer Džombić kaže da se sa novim ministrima dogovorio da posao moraju obavljati odgovorno i požrtvovano kako bi se postigli rezultati koje je Vlada zacrtala.

Izvor Agencije