SARAJEVO – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira da u ovoj godini uloži oko 250 miliona evra u BiH, od čega će 100 miliona evra biti uloženo u finansijski sektor, saopšteno je iz ove institucije.

Planirana EBRD-ova ulaganja dio su zajedničkog Akcionog plana EBRD-a, Svjetske banke i Evropske investicione banke, kojim je planirano ulaganje od 24,5 milijardi evra, kao podrška bankarskom sektoru u regionu i kreditiranju privrede.

Iz EBRD-a podsjećaju da su se banke majke šest najvećih stranih banaka koje posluju u BiH obavezale da će nastaviti svoje aktivnosti u sklopu međunarodnih napora za stabilizaciju BiH, njenog bankarskog sektora i jačanje povjerenja u privredu.

Riječ je o bankama Raiffeisen, Hypo Alpe Adria, Intesa SanPaolo, NLB, UniCredit i Volksbank koje su se obavezale da će održavati ukupan nivo plasiranih sredstava u BiH i da će osigurati adekvatnu kapitalizaciju svojih supsidijarija u kontekstu novog programa Međunarodnog monetarnog fonda nedavno dogovorenog na nivou eksperata.

Ovo opredjeljenje banaka pomoći će bankarskom sistemu BiH da izdrži sadašnju krizu, ojača povjerenje investitora i vrati privredu na put održivog rasta, navodi se u saopštenju.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić izjavio je da je Memorandum koji je BiH potpisala u Beču sa predstavnicima šest banaka majki koje djeluju u BiH jako važan za stabilnost bankarskog sektora u BiH.

Kozarić je naglasio da ovaj memorandum važi samo ukoliko BiH potpiše stendbaj aranžman sa MMF-om.

“Povlačenje jedne banke iz BiH može imati dominoefekat, ali one su prepoznale i svoj interes u ovom memorandumu. Sve vrijeme banke su imale značajne profite, koji će u naredom periodu biti nešto manji i biti sveden u realne okvire”, rekao je Kozarić.

Kozarić je izrazio uvjerenje da BiH neće propustiti priliku i da će ispuniti obaveze neophodne za stendbaj aranžman.

“Nije to samo 1,2 milijardi evra, već i pomoć EBRD-a, Svjetske banke, Evropske komisije i zato BiH ne smije da izigra svoj kredibilitet u ovoj situaciji”, ocijenio je Kozarić.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka Dino Osmanbegović rekao je da su na današnjem sastanku razmotreni trendovi kretanja u bankarskoj industriji koja, kako je rekao, dijeli sudbinu i ostalih realnih industrija.

“Nažalost, trend je stagnantan, a pozitivno je da je kapital bankarske industrije porastao u prvom kvartalu. Nešto je nepovoljnija situacija kada je riječ o kretanju depozita, jer oni brže opadaju od kredita. Uglavnom, to se kreće između jedan i dva odsto za prvi kvartal, što još nije zabrinjavajuće”, rekao je Osmanbegović.

Izvor Agencije