ŠEKOVIĆI – Šekovićka firma “Eko-mozaik”, u saradnji sa sarajevskom Fondacijom “Mozaik”, planira da u ovoj opštini na površini od 225 hektara razvije proizvodnju ljekobilja i medonosnog bilja, koje je veoma traženo na domaćem i stranom tržištu, a za čiji uzgoj u ovoj opštini postoje dobri uslovi, rekao je danas direktor “Eko-mozaika” Rajko Lazić.

Lazić je istakao da su prije nekoliko dana počele pripreme za izradu studije u kojima učestvuju domaći stručnjaci i stručnjaci za tu oblast iz Amerike i Švedske, s ciljem da se precizira koje vrste ljekobilja i medonosnog bilja mogu da uspijevaju na području Šekovića.

“Studija bi trebalo da bude završena do kraja jula i tada ćemo imati jasnu sliku šta možemo ovdje da radimo u pogledu proizvodnje ljekobilja. Donatori nas uvjeravaju da su veliki izgledi da će projekat dobiti podršku i ako sve bude urađeno kako treba, očekujem da već od jeseni krene provođenje projekta”, istakao je Lazić.

Projekat proizvodnje ljekobilja u opštini Šekovići trebalo bi da bude realizovan u okviru programa “Farma” koji podržavaju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska razvojna agencija (SIDA).

Projekat je kandidovala Fondacija “Mozaik”, a realizacija će biti povjerena šekovićkom “Eko-mozaiku”.

“Riječ je o perspektivnom projektu u kojem bi posao trebalo da dobije oko 100 žena iz opština Šekovići, Osmaci i Živinice. Ako se ima u vidu da BiH godišnje uveze ljekobilja za proizvodnju različitih eteričnih ulja u vrijednosti od 120 miliona KM, onda je jasno da ovakav projekat ima dobre šanse na uspjeh”, naglasio je Lazić.

On je dodao da bi se projekat naslanjao i na projekat eko-pčelarstva, koji firma iz Šekovića realizuje od 2008. godine.

“Eko-mozaik” trenutno ima 2 000 pčelinjih društava, a cilj je da se taj broj do naredne godine poveća na 3 000.

Izvor Agencije