UGLJEVIK – Elektroprivredni sistem, sa godišnjom akumuliranom dobiti od 30 miliona maraka, strateška je oblast Republike Srpske, što je dovoljan razlog da ne mijenjamo vlasničku strukturu “Elektroprivrede RS”.

Rekao je ovoprilikom obilaska Termoelektrane "Ugljevik" predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik. On je naglasio da je zadovoljan što čitav elektroprivredni Srpske svake godine povećava dobit.

– Prije pet godina, odnosno prije nego što je konstituisana sadašnja Vlada, ova ista termoelektrana imala je gubitak od 14 miliona maraka, odnosno gubitak od 32 miliona maraka iz ranijih godina, što je ugrožavalo poslovanje ne samo ovog preduzeća, nego i čitave "Elektroprivrede" – rekao je Dodik i dodao da je uprava TE "Ugljevik" zaslužna što preduzeće sada posluje sa dobiti.

Stabilizacija TE "Ugljevik", istakao je premijer RS, omogućila je planiranje novih investicija kao što je izgradnja druge faze termoelektrane, odnosno "Ugljevika 2".

– Vlada je opredijeljena da podržava sve moguće inicijative u tom pogledu – dodao je Dodik.

Direktor Rudnika i termoelektrane "Ugljevik" Anto Gajić kazao je da kapitalni remont TE, koji je počeo 1. jula, teče planiranom dinamikom, te da će poslije 100 kalendarskih dana zastoja, 8, oktobra biti nastavljena proizvodnja struje, kako je i planirano.

– Uradili smo obiman posao na rekonstrukciji rashladnog tornja i kotla termoelektrane, remont turbine i generatora kao i 6-kilovoltnog postrojenja. Po završetku ovih poslova povećaćemo snagu termoelektrane i obezbijediti duži rad bloka na godišnjem nivou – rekao je Gajić i dodao da je remont TE koštao 52 miliona maraka.

Termoelektranu "Ugljevik", osim premijera Srpske, posjetili su i direktor "Elektroprivrede" RS Branislava Milekić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac, ministar finansija RS Aleksandar Džombić, te ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

Odsumporavanje

Premijer RS rekao je da će povoljnim kreditom japanske vlade od 92 miliona dolara sa grejs-periodom od deset godina i rokom otplate od 30 godina, za odsumporavanje dimnih gasova u TE "Ugljevik", biti obezbijeđena stabilizacija sistema i nesmetan rad termoelektrane.

Izvor Agencije