HAN PIJESAK – U Han Pijesku danas je održana prezentacija Projekta fabrike za proizvodnju peleta i briketa koja bi obezbijedila četrdesetak novih radnih mjesta.

“Preliminarne analize pokazuju da postoji dovoljno biomase, koja se može preraditi na ovim prostorima i kao alternativno gorivo plasirati na tržište. Ovo su pokazatelji da bi projekat morao biti isplativ. Po nekim procjenama bilo bi potrebno samo četiri godine da se uložena sredstva vrate, što pokazuje opravdanost investicije” rekao je profesor Zdravko Todorović.

On je dodao da je sa ekonomskog, ekološkog i socijalnog aspekta izgradnja ove fabrike opravdana, ta de bi ovim projektom bilo ukazano da nisu samo prva i druga klasa oblove drvne građe resursi, već i ono što se zove biomasa.

Profesor Vid Ivišević rekao je da bi od investicione ideje do faze eksploatacije u najboljem slučaju bilo potrebno godinu dana.

“Gradnja fabrike je složen i odgovoran zadatak. Studije opravdanosti će odgovoriti na dva najbitnija pitanja, šta i kako proizvoditi. Alternativni izvori energije se moraju koristiti. Dovoljno je da izgradnjom ove fabrike i obezbjeđenjem najsavremenije tehnologije imamo sigurno tržište. Alternativni izvori energije, poput briketa i peleta u Evropi su već odavno bum”, istakao je Ivišević.

Prezentaciji su prisustvovali direktor Javnog preduzeća “Šume Republike Srpske” Neđo Ilić sa saradnicima, rukovodstvo opštine Han Pijesak i odbornici lokalne skupštine, te promoteri sa Univerziteta u Baljaluci – profesor Zdravko Todorović sa Ekonomskog fakulteta i profesor Vid Ivišević sa Mašinskog fakulteta.

Nosilac ove investicije je preduzeće “Šume RS”, a suinvestitor opština Han Pijesak koja je u obavezi da obezbjedi građevinsko zemljište i infrastrukturu.

“Dividenda Šumskog gazdinstva `Visočnik` u okviru `Šuma RS` biće uložena izgradnjom ove fabrike na području Han Pijeska, pa će uz obaveznih 10 odsto izdvajanja za opštinu ovo biti dodatni povrat sredstava opštini koja gazduje resursom – šumom”, rekao je direktor “Šuma RS” Neđo Ilić.

Od izrade studije opravdanosti do realizacije ovog projekta u proces će biti uključeni univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajavu, čime će biti omogućena kvalitetna izrada, a fabrika peleta i briketa ekonomski samoodrživa.

Izvor Agencije