BANJALUKA – Prvenstveni uzrok krize u preduzeću je loš rad menadžmenta, rečeno je u Banjaluci na seminaru o temi “Kako poslovati u krizi” koji je organizovan za kompanije iz RS i regiona.

Predavač na današnjem seminaru Zrinjski Pelajić rekao je novinarima da je u momentima krize u preduzećima najvažnije da menadžment na vrijeme prepozna opasnost i da se pristupi inovacijama.

“Cilj je skrenuti pažnju svakom preduzeću da menadžment treba na vrijeme da prepozna trendove i na vrijeme mobiliše ljudske i finansijske resurse u preduzeću radi preokreta u poslovanju”, istakao je Pelajić koji je i direktor kompanije “Ilirikum konsalting” iz Samobora.

On je napomenuo da posljednji izvještaji Svjetskog udruženja menadžera upravo pokazuju da je loš menadžment glavni uzrok unutrašnjih problema preduzeća.

“Za izlazak iz krize jednog preduzeća izuzetno je bitna i psihologija, kao i pozitivna motivacija. Prije svega, potrebno je vidjeti koji su uzroci krize koji su djelovali na konkretno preduzeće, koliko je tu bilo spoljašnjih i unutrašnjih uzroka i kako mobilisati unutrašnje resurse da bi se što prije izašlo iz krize”, naveo je Pelajić.

Direktor Privredne komore RS Dragica Ristić ocijenila je da današnji seminar može biti od velike koristi preduzećima iz RS koji su danas prisustvovali ovom predavanju.

“Ovo predavanje može biti od izuzetnog značaja, jer preduzećima uočava koji su to unutrašnji faktori koje trebaju poboljšati i naravno ovim putem mogu unaprijediti svoje preduzetničke vještine”, rekla je Ristićeva.

Današnji seminar organizovali su Privredna komora /RS/ u saradnji sa Projektom FIRMA /projekat Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID i Švedske međunarodne razvojne agencije – SIDA/.

Izvor Agencije