BANJALUKA – Fond zdravstvenog osiguranja RS mogao bi se tokom ove godine naći u velikim finansijskim problemima ukoliko nastavi da se zadužuje kod komercijalnih banaka, upozorio je Boško Čeko, glavni revizor u Revizorskoj službi RS.

Ali, iako su troškovi rasli, kvalitet zdravstvenih usluga je u brojnim oblastima stagnira već godinama.

Kako je naveo Čeko, zaduživanje donosi velike kamate koje se moraju vraćati, a koje opet prisiljavaju Fond da diže nove kredite kako bi vratio stare kamate, čime se povećava deficit.

Kao primjer, Čeko je naveo da Fond do 2012. godine mora vratiti 80 miliona koje su uzeli sa escrow računa (novac od privatizacije), kako bi isplatili plate zaposlenima.

“Jedini način na koji oni to mogu vratiti je kroz veće doprinose, a ja ne vjerujem da Vlada predviđa takvo rješenje. Nema nikakve teorije da to može da vrati na neki drugi način”, kaže Čeko.

Prema riječima Alekse Milojevića, direktora Ekonomskog instituta u Bijeljini, problem je u činjenici što RS dolazi u situaciju da sve teže vraća dugove.

“U proteklom periodu smo imali novac od privatizacije u visini od tri milijarde kojim su se spasavali fondovi. Sada tih sredstava više nema i veliki je izazov kako iznaći nove izvore prihoda kako bismo namirili manjkove koje imamo”, rekao je on.

Biljana Obradović, zamjenik izvršnog direktora u Sektoru za razvoj zdravstvenog osiguranja u Fondu, kaže da su svjesni da je teška situacija u ubiranju prihoda koji, kako kaže, gotovo sto odsto dolaze iz doprinosa građana. Prema njenim riječima, planirani godišnji prihodi iznose 516 miliona maraka na godišnjem nivou, a minus iznosi 33 miliona maraka, koji je Fond morao nadoknaditi zaduživanjem.

Problem je, kako navodi, što u ukupnom iznosu uplata radnici, odnosno njihovi poslodavci, uplate 38 odsto tih sredstava, a preko 50 odsto uplata dolazi putem penzionera i nezaposlenih, koji, kako navodi, uplate i do četiri puta manje od zaposlenih, a više koriste usluge.

Ona kaže da bi Fond veoma lako mogao uravnotežiti rashode sa svojim prihodima ako bi tokom godine po potrebi izvršili rebalans finansijskog plana Fonda, ali bi time bilo ugroženo finansiranje zdravstvenih usluga građanima. Prema njenim riječima, 2009. godine je Narodna skupština RS donijela izmjene i dopune Zakona o doprinosima, kojim je sa 80 miliona maraka iznos koji se uplaćuje iz budžeta na ime socijalnih kategorija smanjen za 40 miliona. Navela je da je jedini način da Fond izmiri sve obaveze ili da poveća doprinose, smanji obim usluga koje pruža, ili da nastavi zaduženje kako bi pokrio dugove.

Čeko smatra da Vlada mora pokušati da traži rješenje u reformi cijelog sistema i da se vidi postoji li mogućnost da se poveća efikasnost, smanje troškovi i broj zaposlenih, kako bi sistem bio doveden u realne okvire.

Uprkos tome, Fond je u proteklom periodu čak zapošljavao nove radnike. Međutim, Obradovićeva ističe da je to iz razloga što 2012. godine stotinu radnika odlazi u penziju.

“Imamo veoma lošu kvalifikacionu strukturu i zato od 2008. godine uvodimo nove ljude, pri čemu se trudimo da dovedemo visokokvalifikovane ljude i kadar iz oblasti informacionih tehnologija”, rekla je ona i dodala da je, uprkos novom zapošljavanju, došlo do smanjenja ukupnih troškova, jer su randicima smanjene plate.

Izvor Agencije