BANJALUKA – Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik rekao je da je dosadašnja saradnja sa kompanijom “General Electric” (GE), čija je oprema instalirana u zdravstvene ustanove RS i FBiH, dala odlične rezultate, što će omogućiti i realizaciju novih projekata u primarnoj i zdravstvenoj zaštiti.

Dodik je nakon današnjeg sastanka sa delegacijom GE u Banjaluci, kojem su prisustvovali i ministri zdravlja RS i FBiH Ranko Škrbić i Safet Omerović, rekao da je putem korejskog projekta podrške zdravstvu, angažovano oko 70 miliona dolara opreme GE-a, od čega je pola instalirano u RS, a pola u FBiH.

“To je značajno podiglo standarde i kvalitet zdravstvene zaštite, pristupačnost zdravstvenog sektora građanima i dovelo nas u poziciju da na osnovu dobre saradnje koju imamo, sada planiramo i buduće projekte u oblasti primarne zaštite i svim oblastima zdravstvene zaštite koju je moguće modernizovati i poboljšati”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, dodavši da se oprema GE pokazala kao “savršeno dobra” i da je na njoj moguća laka edukacija.

On je naveo da će Vlada RS nastaviti da podržava reformu zdravstvenog sektora, projekte opremanja i modernizacije, u čemu je nezaobilazna saradnja sa “Dženeral elektrikom”.

Predsjednik i izvršni direktor GE za južnu Evropu Đuzepe Reki rekao je da je ova kompanija posvećena uspostavljanju saradnje sa zemljama koji rade na podizanju nivoa svojih tehonologija, zbog čega je, kako je naveo, prije nekoliko godina i došla u RS i započela veoma uspješnu saradnju.

“Rad na implementaciji i podizanju kvaliteta infrastrukture je značajan i naša tehnologija ovdje je našla svoje mjesto u energetskom sektoru, transportu, zdravstvu i još nekom oblastima. Zdravstveni sektor pogotovo nam je veoma bitan”, rekao je Reki.

Predsjednik i izvršni direktor GE za zdravstvenu zaštitu Reinaldo Garsija rekao je da se tokom dvodnevnog boravka u Banjaluci uvjerio da se projekat “Koreja 2″ provodi predviđenom dinamikom.

“Kao i u čitavom svijetu i ovdje su veoma izražene bolesti poput raka i srčanih oboljenja sa kojim se moramo pozabaviti. Naša oprema je veoma korisna za dijagnostikovanje te vrste oboljenja”, naveo je Garsija, dodavši da je riječ o tehnologiji poput magnetne rezonance, CT-ova, ultrazvuka, rendgenskih aparata.

On je istakao da je važno reći da je putem ovog programa, ta vrhunska tehnologija postala dostupna građanima, navodeći da je broj aparata za magnetnu rezonancu povećan za tri puta.

Ministar zdravstva FBiH Safet Omerović rekao je da je ovaj uspješni projekat rezultat razumijevanja vlada oba entiteta i dobre saradnje dva ministarstva zdravlja.

“Ministar Škrbić i ja smo najstojali da napravimo što je moguće efikasnije, kvlaitetnije i samoodrživo zdravstvo, tako da smo u svim našim partnerima birali najbolje. Sa GE i fazama `Koreja 1` i `Koreja 2` u znatnoj mjeri smo unaprijedili i dijagnostičku i terapeutsku mogućnost pružanja zdravstvenih usluga”, naveo je Omerović.

On je ocijenio da je saradnja sa GE veoma dobra, ali da ona može i mora biti još bolja i dodao da je tokom današnjeg razgovora bilo riječi o mogućnostima unapređenja primarne zdravstvene zaštite.

“Uveliko smo zajedno ušli u reformu primarne zdravstvene zaštite i na tom segmentu vidimo novi vid saradnje. Nadam se da će i ona biti ovako uspješna”, rekao je Omerović.

Ministar zdravlja i socijane zaštite RS Ranko Škrbić rekao je da će u roku od mjesec dana biti instalirana oprema koju obuhvataju oba projekta, što će doprinijeti bržoj dijagnostici i smanjenju redova u bolnicama.

“U Kliničkom centru Banjaluka do kraja oktobra biće intalisan 64-slajsni CT i najsavremeniji magnet – tri tesla. Za ostale bolnice naručeni su 16 – slajsni CT aparati”, naveo je Škrbić, najavivši da novi magneti stižu i u Doboj, Istočno Sarajevo, Bijeljinu.

On je rekao da je kroz ova dva programa za čitavu BiH obezbijeđeno više od 110 ultrazvučnih aparata i anesteziološka oprema.

Ministar zdravlja RS je istakao da Srpska čeka “zeleno svjetlo” od korejske Vlade za nastavak trećeg programa, koji je samo za RS, za kompletiranje i završetak južnog krila Kliničkog centra i nabavku opreme, koja bi u saradnji sa GE, bila na najvišem nivou.

Škrbić je podsjetio da je korejska banka Eksim, odobrila BiH kredite za projekte “Koreja 1″ i “Koreja 2″ u ukupnom iznosu od 70 miliona dolara, po 35 za RS i FBiH. On je dodao da prema ugovoru, 70 odsto opreme treba da bude iz GE.

Izvor Agencije