BANJALUKA – Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik otvorio je u Banjaluci novi proizvodni pogon i dvije nove linije za pakovanje farmaceutske kompanije “Hemofarm”, vrijedne 20 miliona KM.

Dodik je naveo da je u ove pogone “Hemofarm” Vršac uložio 15 miliona KM, dok je Investiciono-razvojna banka RS obezbijedila kredit od pet miliona KM.

“Ovo je još jedan dokaz za opravdanje postojanja IRB-a RS jer i uporni kritičari tog koncepta pred ovakvim i sličnim projektima treba da zastanu”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da IRB RS trenutno u sektoru za podršku zapošljavanju ima 350 miliona KM koji čekaju da budu plasirani u ovakve ili slične poslove.

“Uz našu konstantnu pomoć i `Hemofarmovu` upornost, imamo jednu od najreferentnijih kompanija u jugoistočnoj Evropi koja ima stabilnu proizvodnju i poslovanje”, naglasio je Dodik.

Potpredsjednik “Hemofarma” Vršac Dragomir Ćurčić podsjetio je da je 1996. godine banjalučki “Hemofarm” zapošljavao 13, a danas zapošljava 163 radnika.

“Prvobitni kapacitet od 300 miliona tableta godišnje danas iznosi 650 miliona, a nakon ove i još nekih planiranih investicija dostići ćemo kapacitet od milijardu i po tableta godišnje i vrijednost kapitala od 60 miliona KM”, naveo je Ćurčić.

Direktor “Hemofarma” Banjaluka Aleksandar Veselinović rekao je da ovo preduzeće više od 90 odsto svoje proizvodnje izvozi, i to na sva tržišta na kojima je prisutna kompanija “Stada”.

“Hemofarm” je u RS apsolutni lider na tržištu, sa učešćem od 24 odsto i tendencijom da postane vodeća farmaceutska kompanija u regionu.

Izvor Agencije