BANJALUKA – Zahvaljujući subvencijama Vlade RS od 50 KM po radniku kao i podsticajima za izvoz, brojna preduzeća iz oblasti tekstila, kože i obuće u RS uspijevaju da premoste ekonomsku krizu koja ih je zahvatila.

Mnoga od njih planiraju u narednom periodu otvaranje novih pogona i radnih mjesta. Najveći problemi s kojima se susreću kako ističu jeste nedostatak kvalifikovane radne snage, dok u najveće izdatke koji otežavaju poslovanje ubrajaju isplatu trudničkog bolovanja i prevoz radnika s obzirom da uglavnom zapošljavaju žene kao i radnu snagu iz ruralnih područja.

Marinko Umićević, direktor fabrike obuće "Bema" iz Banje Luke, kaže da trenutno traže 30 radnika, smjer obućar, u Mrkonjiću, a već početkom septembra za potrebe nove proizvodne linije biće raspisan konkurs za 50 obućara u Banjoj Luci.

– U planu je da sljedeće godine zaposlimo još 600 radnika u drugoj smjeni, ali problem jeste to što nema stručnog kadra, a nama se nikako ne isplati da sami finansiramo njihovu obuku. Zbog toga bi nadležni trebalo da se uključe u ovaj problem i obezbijede sredstva za kvalifikaciju, dokvalifikaciju ili prekvalifikaciju radne snage – rekao je Umićević.

marinko-umicevic-foto-r-sibarevic-2On je dodao da je pomoć Vlade RS dobrodošla, ali da i dalje postoje brojni problemi koji otežavaju poslovanje.

– Jedan od problema jeste to što se kod nas trudničko bolovanje refundira u neto umjesto u bruto iznosu, što za nas s obzirom na broj žena koje zapošljavamo predstavlja veliki izdatak. Naši radnici su uglavnom iz sela, pa dok obezbijedimo prevoz i izmirimo sve druge obaveze ne ostane puno – kaže Umićević.

Osim toga, dodao je Umićević, problem s kojim se susreću ova preduzeća koja su uglavnom izvozno orijentisana jeste to što je kurs marke godinama isti.

– Ipak uspjeli smo prošle godine da izvezemo robu u vrijednosti od osam miliona KM, a ove godine u planu je izvoz dva miliona KM više. Za podsticaj izvoza od Vlade RS dobili smo 99.000 KM što nam je dobrodošlo – naveo je Umićević i podsjetio da su sklopili značajan ugovor s Oružanim snagama BiH, vrijedan šest miliona KM, na period od tri godine.

"Škrebić kompani", fabrika za proizvodnju gornjih dijelova obuće iz Teslića, trenutno zapošljava 160 radnika, a u planu je da početkom naredne godine zaposli još 100 radnika.

– Zahvaljujući podršci Vlade RS uspjeli smo da prevaziđemo krizu i već sada se otvaraju neke šanse za ulaganje. Nedavno smo sklopili ugovor s jednom njemačkom firmom. Za taj posao već pravimo halu, a oni će dovesti svoje mašine početkom sljedeće godine, što će nam omogućiti da zaposlimo nove radnike – pojasnio je Dragutin Škrebić, direktor fabrike, uz napomenu da su po osnovu podsticaja izvoza dobili od Vlade RS oko 90.000 KM.

On je kao veliki problem s kojim se susreću naveo i to što moraju da plaćaju carinu na privremeno uvezenu robu, koja samo treba da se doradi i potom se vraća na inostrano tržište.

Otvaranjem novog pogona u Prnjavoru fabrika obuće "Sanino" iz Dervente planira da angažuje oko 360 radnika.

– U tom pogonu gdje ćemo raditi dijelove za "Adidas" i još jedu njemačku firmu trenutno je zaposleno 220 radnika. Uskoro ćemo angažovati 40, a do kraja godine još oko stotinu radnika – rekao je Radovan Pazurević, direktor ovog preduzeća.

Bez subvencija i podsticaja Vlade RS, naglasio je Pazurević, ne bi opstali jer je situacija u ovim granama industrije izuzetno teška.

– Oko 100.000 KM koje smo dobili za izvoz iskoristili smo za nove proizvodne programe i nabavku potrebne opreme – rekao je Pazurević. On je dodao da je pomoć države potrebna uzme li se u obzir da oko 20 odsto stranog priliva dolazi zahvaljujući ovim granama industrije.

    Sindikalci nezadovoljni

    U Granskom sindikatu tesktila, kože i obuće RS kažu da mnogi poslodavci u ovoj oblasti ne poštuju prava radnika, uprkos tome što dobijaju znatne subvencije i podsticaje od države.

    – Prošle godine ova preduzeća dobila su od Vlade RS šest miliona KM subvencija i podsticaja za izvoz, a ove godine dobili su tri miliona KM samo za podsticaj izvoza. Ipak, mnogi od njih nisu korektni prema radnicima koji rade za malu i neredovnu platu – rekao je Danko Ružičić, predsjednik ovog sindikata.

    

    Nema dugovanja za prošlu godinu

    Javni fond za dječju zaštitu RS nema dugovanja prema preduzećima tekstila, kože i obuće za 2009. godinu kada je u pitanju refundacija naknade plate za porodiljsko odsustvo. Budući da ta preduzeća zapošljavaju uglavnom žensku radnu snagu i ove godine će sve obaveze prema njima biti izmirene, kaže direktor Fonda, Momo Popić, dodajući da preduzeća iz te oblasti najmanje plaćaju doprinos za dječju zaštitu iz kojeg se naknade i refundiraju. Popić navodi da dugovanja prema ostalim preduzećima za 2009. godinu iznose osam miliona KM.

    – Što se tiče inicijative da se plata refundira u bruto umjesto u neto iznosu, to bi značilo povećanje doprinosa za dječju zaštitu sa sadašnjih 1,4 odsto na 2,4 odsto od bruto plate, što u ovom momentu smatramo neprihvatljivim – kaže Popić.

Izvor Fokus