ČELINAC – Direktor Inevesticiono-razvojne banke Republike Srpske Milenko Pavlović rekao je da je IRB RS do sada u opštini Čelinac plasirala oko 4,5 miliona KM i da su sredstva dobila 34 korisnika.

Pavlović, koji je sa ministrom finansija RS Aleksandrom Džombićem danas posjetio nekoliko čelinačkih preduzeća-korisnika kredita IRB, precizirao je da je od ovog iznosa 3,3 miliona KM plasirano u privredu, pola miliona maraka u poljoprivredu, a ostatak u ostale kreditne linije.

On je izrazio zadovoljstvo načinom na koji su kreditna sredstva utrošena.

Džombić je izjavio da sva preduzeća na području Čelinca, koja su korisnici kredita IRB RS, izmiruju obaveze prema radnicima, dobavljačima i državi, što je važno, kako za lokalnu zajednicu, tako i za Srpsku.

“Prije tri-četiri godine Vlada RS podržala je rukovodstvo čelinačke opštine u namjeri da motiviše nekoliko čelinačkih preduzetnika da kupovinom imovine bivšeg preduzeća `Svila` ubrzaju stečaj ovog kolektiva i tako spriječe prodaju imovine u bescijenje. Danas smo se uvjerili da je taj posao uspješno okončan i da je ovdje stvorena mala industrijska zona u kojoj djeluje desetak kolektiva u kojima je zaposleno više od 350 radnika”, rekao je Džombić.

On je pozvao i ostale čelinačke preduzetnike koji imaju programe za proširenje proizvodnje da konkurišu za kredite IRB RS.

Preduzeće “Megamont” koje pravi dijelove za poznate proizvođače kućanskih aparata i signalne uređaje od Kine, preko Turske do Slovenije, u fazi je realizacije investicije vrijedne milion KM, od čega je 720.000 KM obezbijedilo kreditima IRB.

Vinko Džombić, direktor preduzeća “Megamont” koje zapošljava više od 200 radnika, ističe da bi investicija trebalo da bude okončana do kraja godine, čime će se obezbijediti posao za novih 50 radnika.

Izvor Agencije