BANJALUKA – Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Maida Ibrišagić–Hrstić i izvršni direktor italijanske kompanije „CGE Engineering SRL“ Vilijam Milovan potpisali su u Banjaluci Memorandum o saradnji, kojom je predviđena izgradnja agro-prehrambenog centra u Republici Srpskoj.

„Ovaj centar bi trebalo da bude snažna podrška domaćim proizvođačima, koji bi proizvode mogli da plasiraju na zahtjevno evropsko tržište“, rekla je Hrstićeva nakon potpisivanja Memoranduma.

Ona je naglasila da je Vlada Srpske formirala radnu grupu koja će sačiniti projektnu dokumentaciju za izgradnju agro-prehrambenog centra.

Milovan je istakao da će od izgradnje ovog centra najviše koristi imati mali poljoprivredni proizvođači.

„U narednih nekoliko mjeseci sačinićemo detaljnu analizu, nakon koje ćemo imati prezicne podatke o vrijednosti ovog projekta. Uvjereni smo da Republika Srpska ima mogućnost kvalitetne prehrambene proizvodnje, što je osnovni uslov za realizaciju ovog projekta“, rekao je Milovan.

Prije potpisivanja Memoranduma o saradnji, sastanak sa predstavnicima italijanskog konzorcijuma imao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević rekao je da je zadovoljan saradnjom sa italijanskom pokrajinom Lombardija i istakao da će privrednici iz te zemlje u realizaciji svih eventualno dogovorenih projekata imati kvalitetnog partnera u resornom ministarstvu i Vladi Srpske.

Kovačević je u razgovoru sa italijanskom delegacijom pozvao privrednike iz te zemlje da pronađu svoj interes u Srpskoj.

On je rekao da je uvjeren da će kompanija „CGE Engineering Srl Milano", s obzirom na njeno iskustvo u realizaciji projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, u Srpskoj u narednom periodu uspješno realizovati neki od projekata od zajedničkog interesa.

Privrednici iz Italije su poseban interes iskazali za realizaciju projekata u oblastima drvoprerađivačke industrije i obnovljivih izvora energije, posebno projekata izgradnje kogenerativnih postrojenja koja podrazumijevaju efikasnu proizvodnju istovremeno i toplotne i električne energije, saopšteno je iz resornog ministarstva.

O mogućnostima intenziviranja privredne saradnje Srpske i Italije Kovačević je razgovarao sa privrednom delegacijom pokrajine Lombardija, koju predvodi predsjednik asocijacije za promociju izvoza italijanskih kompanija „Expo Italija“ Emil Milovan.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović i zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić.

U sastavu delegacije pokrajine Lombardija su bili i predstavnik grada Milana za institucionalne djelatnosti i odnose sa inostranstvom Ana Skavuco, izvršni direktor „CGE Engineering“ Vilijam Milovan i suvlasnik iste kompanije Zoran Mladenović, predsjednik SO.GE.MI Spa Milano Luići Predeval, generalni direktor Fondacije Univerziteta za politehniku Milano Euđenijo Gati i generalni direktor preduzeća „Ortofin“ (Grupacija „Finiper“) Alberto Karpita. (Agencije)