MOSTAR – Predsjednik Srbije Boris Tadić istakao je danas u Mostaru, otvarajući 13. međunarodni sajam privrede “Mostar 2010″, da u ekonomiji zemalja regiona ne smiju postojati granice kako bi bio ostvaren zajednički cilj – ulazak regije u EU.

Ukazujući na potrebu jačanja regionalne ekonomske i privredne saradnje na dobrobit svih, Tadić je kao zajednički problem privrede zemalja regiona označio slabu konkurentnost, postojanje monopola i nedostatak investicija.

Predsjednik Srbije, koja je zemlja-partner ovogodišnjeg sajma, založio se za otvaranje tržišta javnih nabavki, liberalizaciju tržišta i ulaganje u obrazovanje i nauku u regionu.

Tadić je kao jedan od resursa u jačanju regionalne saradnje naveo CEFTA sporazum koji podrazumijeva tržište od 30 miliona ljudi.

Govoreći o političkim odnosima u regionu, Tadić je izrazio nadu da je svima cilj članstvo u EU i istakao da se radi toga treba ponašati racionalno, a ne biti talac prošlosti.

“EU danas, ovdje, posmatra u kojoj su mjeri naše političke i privredne elite sposobne da sarađujemo”, rekao je Tadić.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić izrazio je nadu da će ovogodišnji sajam pomoći da se Mostar promoviše kao faktor stabilnosti i prosperiteta.

Dobrodošlicu visokim zvanicama i privrednicima poželjela je direktorica Sajma Dalfina Bošnjak koja je izrazila zadovoljstvo što je ovogodišnja zemlja-partner Srbija.

Otvaranju sajma prisustvovali su premijer Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici Savjeta ministara BiH, Parlamentarne skupštine BiH, predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto i potpredsjednik Mirsad Kebo, predstavnici vlada Srbije i Hrvatske, visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš, predstavnici diplomatskog kora i drugih institucija vlasti RS i FBiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić potpisali su danas u Mostaru Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije.

Nakon potpisivanja sporazuma na 13. međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, Zirojević je rekao da je sporazumom o saradnji u oblasti turizma predviđeno unapređenje turističkog prometa između dvije države i podsticanje distribucije turističkih publikacija i materijala.

On je napomenuo da sporazum predviđa razmjenu iskustava i informacija koje se odnose na turističko poslovanje, a koje će imati pozitivan uticaj na nacionalne i lokalne turističke organizacije i preduzeća.

Ministar Dinkić rekao je da turisti iz svijeta žele da upoznaju ove krajeve i da se baš zbog toga potpisuje ovaj sporazum da bi se, u što kvalitetnijim uslovima, mogli napraviti kvalitetni projekti.

On je rekao da BiH i Srbija imaju više šanse za napredak zajedno, nego odvojeno.

Predsjednik Srbije Boris Tadić, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma, rekao je da je danas u Mostaru kako bi bili uspostavljeni što kvalitetniji odnosi između dvije države.

On je istakao da će ova posjeta biti uspješna ako se bar nekoliko privrednika iz dvije države uključi u zajedničke projekte, jer bi to obezbijedilo hiljade radnih mjesta za građane BiH i Srbije.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocijenio je da 13. međunarodni sajam privrede “Mostar 2010″ približava cijeli region.

Pozdravljajući činjenicu da je ovogodišnji partner sajma Srbija, a prošle godine je to bila Hrvatska, Incko se založio za jačanje saradnje zemalja regiona, a posebno ekonomske saradnje.

“Isti recept je upotrijebljen u EU, koja je počela kao ekonomska unija. I politička i nacionalna pitanja su važna, ali ekonomska su najvažnija”, podsjetio je Incko i dodao da je ekonomija pitanje koje najviše interesuje građane.

Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto i predsjednik Srbije Boris Tadić danas su u Mostaru iskazali potrebu daljeg jačanja i unapređenja privrednih odnosa radi povećanja spoljnotrgovinske razmjene i investicionih ulaganja obje države.

Krišto je tokom susreta upriličenog u okviru Međunarodnog sajma privrede “Mostar 2010″ sa Tadićem razmijenila informacije o aktuelnim procesima u Federaciji BiH , BiH i Srbiji , te o dinamici međusobne saradnje i pravcima razvoja bilateralnih odnosa.

Tokom susreta je konstatovano da se ukupni bilateralni odnosi svakako mogu razvijati i jačati stvaranjem pretpostavki za sadržajnijim oblicima saradnje na svim poljima, saopšteno je iz kabineta predsjednice FBiH.

Redovni i intenzivni bilateralni susreti svakako doprinose razvoju dobrosusjedskih odnosa, te iznalaženju načina rješavanja otvorenih pitanja u odnosima dvije zemlje, u skladu sa evropskim standardima s obzirom da je i BiH i Srbiji cilj integracija u EU, istaknuto je u razgovoru.

I ovogodišnji Međunarodni sajam privrede “Mostar 2010″ sa planiranim sajamskim programom, manifestacijama i pratećim sadržajima će biti izvanredna prilika za razmjenu informacija, stvaranju međusobnih partnerstava i dobrih poslova privrednika svih zemalja učesnica sajma, imajući u vidu činjenicu da je zemlja partner Srbija.

U okviru manifestacije, koja će trajati do 17. aprila, biće održane i dvije podsajamske manifestacije – Sajam turizma i Sajam knjige i grafičke industrije.

Na štandu Privredne komore RS tokom 13. Međunarodnog sajma privrede “Mostar 2010″ predstaviće se 12 preduzeća iz Srpske, dok će oko 30 firmi predočiti ponudu putem kataloga.

Izvor Agencije