BANJALUKA – Otežana naplata svih potraživanja, a posebno veliko kašnjenje u otplati kredita, negativno su se odrazile na poslovanje mikokreditnog sektora u Republici Srpskoj u prošloj godini.

Kreditne aktivnost mikrokreditnih organizacija imale su trend smanjenja, što pokazuje Izvještaj Agencije za bankarstvo RS u 2010. godini, prema kojem su ukupni bruto krediti ovih organizacija iznosili 229 miliona KM i manji su za 15 odsto u odnosu na 2009. godinu. Kašnjenje u otplati duže od jednog dana, imali su krediti u iznosu od 25,8 miliona KM ili 11 odsto od ukupnih kredita MKO.

Sve navedeno uticalo je na smanjenje prihoda MKO koji su u prošloj godini iznosili 46,2 miliona KM i bili su za 11 odsto manji u odnosu na isti period prošle godine.

– Osnovna djelatnost MKO je davanje mikrokredita, a ciljna grupa korisnika su građani s nižim prihodima koji ne mogu da ispune uslove kreditiranja kod banaka. S obzirom na to da navedena grupa korisnika sve teže podnosi krizu, došlo je do pogoršanja kvaliteta kreditnog portfolija i smanjenja nivoa kredita kod MKO – obrazloženo je u Izvještaju.

Ukupan iznos dospjelih kamata iznosio je 671.000 KM, a najveći iznos je u grupi kašnjenja od 91 do 180 dana, što takođe upozorava na otežanu naplatu potraživanja.

Posljednjih godina evidentan je problem otplate kredita fizičkih lica, od strane žiranata odnosno sudužnika.

– Prema izvještajima MKO u toku prošle godine 2.967 žiranata je otplatilo 3.390 KM za 2.650 kredita ili 4,97 odsto od ukupno 53.312 kredita fizičkih lica – pokazuju podaci Agencije za bankarstvo RS.

U MKO se slažu da je prošlu godinu karakterisala izuzetno otežana naplata svih potraživanja, a posebno krediti s kašnjenjima, što ove organizacije nisu mogle izdržati i amortizovati.

Mikrokreditno društvo "Sinergija plus" iz Banje Luke, 2010. godine plasiralo je ukupno 20.081.822 KM kreditnih sredstava ili 25 odsto manje u odnosu na 2009. godinu.

– Od toga je ostalo nenaplaćeno, u raznim fazama kašnjenja, 2.916.000 KM dospjelih potraživanja po mikrokreditima, što predstavlja stopu od oko 15 odsto nenaplativosti – rekao je direktor ovog mikrokreditnog društva Željko Bogdanić.

On je dodao da je 2011. godina počela u još lošijim uslovima, sa sve većom nelikvidnošću u privrednim i neprivrednim tokovima, što ukazuje da će se nastaviti negativan trend iz prošle godine.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, najveći iznos mikrokredita u RS, u prošloj godini je plasiran za trgovinu, proizvodnju i uslužne djelatnosti. Pravnim licima je plasirano 1,6 miliona KM ili jedan odsto, dok je fizičkim licima odobreno 140,2 miliona KM ili 99 odsto kreditnih sredstava. Od ukupnih kredita fizičkim licima, najviše sredstava plasirano je za poljoprivredu.

Izvor Fokus