BANJALUKA – Bez obzira na ekonomsku krizu, koja je u Republici Srpskoj još uvijek prisutna, zlatni nakit, skupi satovi, markirana garderoba i luksuzni automobili, traženiji su nego ikad.

Prodavci u brendiranim buticima kažu da se prema obimu prodaje u 2010., ne može govoriti ni o kakvoj krizi, te da se sve više traži garderoba “sa potpisom”.

U banjalučkoj parfimeriji “Sergio” rekli su da se parfemi od oko 250 maraka, veoma često prodaju.

– U 2010. godini nismo zabilježili nikakav pad prodaje. Parfemi i kozmetika traže se kao i ranije – kažu u ovoj parfimeriji.

U zlatarskoj radnji “Malbašić” u Banjaluci ističu da se nakit naročito dobro prodaje u vrijeme praznika, a upravo su ovih dana prodali sat vrijedan 25.000 maraka.

– Primjetan je značajan porast prodaje skupocjenog nakita u našim radnjama. Postepeno se izgubila srednja klasa koja tradicionalno kupuje nakit srednje vrijednosti, te se pojavljuju kupci koji traže najskuplje predmete – kažu u “Malbašiću” i dodaju da je najskuplji komad nakita koji su prodali prošle godine bio u vrijednosti od 35.000 maraka.

Prodaja novih automobila u Republici Srpskoj lani je povećana za 25 odsto, a u pojedinim auto-salonima mjesečno se proda i po nekoliko desetina novih automobila.

U Auto-centru “Nešković” u Bijeljini kažu da su u 2010. prodali više luksuznih automobila nego godinu ranije.

– Najskuplji automobili u našem salonu koštaju oko 62.000 maraka, a lani se znalo desiti da za dan prodamo i po nekoliko ovih automobila. Prodaja “ševroletovih” modela značajno je porasla – kažu u “Neškoviću”.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u protekle dvije godine u RS je registrovano više od 530 novih ili jednu godinu starih automobila, čija vrijednost prelazi 100.000 maraka.

U Srpskoj su registrovani “ferarijevi”, “poršeovi”, “aston martinovi”, “hamer” i “mercedes” modeli.

Uvoz

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da je lani uvezeno 17.678 kilograma draguljarskih, zlatarskih i predmeta od plemenitih metala, i to u vrijednosti od 6,1 milion maraka.

– U 2010. godini uvezeno je 195.894 kilograma imitacija draguljarskih predmeta u vrijednosti od 3,7 miliona, a vrijednost uvezenih ručnih satova dostigla je 4,2 miliona maraka – navode i Upravi i dodaju da je tokom prošle godine u BiH uvezeno parfema i toaletnih voda u vrijednosti od 14,3 miliona maraka.

Izvor Agencije