BANJALUKA – Kako bi stopa nezaposlenosti u BiH, koja trenutno iznosi oko 27,2 odsto, bila smanjena do evropskog prosjeka, u našoj zemlji je neophodno otvoriti još gotovo 7.000 malih preduzeća.

Naime, prema posljednjim informacijama, stopa nezaposlenosti u EU iznosi 9,6 odsto, što znači da je gotovo tri puta manja nego u BiH. Odatle se izvodi zaključak da je, kako bismo dostigli evropski prosjek, neophodno da zaposlimo dvije trećine od 519.000 nezaposlenih bh. građana, odnosno 346.000 ljudi.

S obzirom da se pod malim preduzećima podrazumijevaju ona koja zapošljavaju do 50 radnika, to znači da nam treba nešto manje od 7.000 novih firmi od po 50 zaposlenih, kako bismo dostigli kvotu od 346.000 ljudi koji bi dobili posao.

Međutim, aktuelna ekonomska klima u našoj zemlji ukazuje da od masovnijeg otvaranja manjih preduzeća, koja se uz srednje firme smatraju slamkom spasa za zemlje u tranziciji, za sada nema ništa.

“Mi trebamo imati na umu da je u BiH došlo do deficita u budžetima, tako da su mali izgledi da će se situacija promijeniti u vremenu ispred nas”, ocjenjuje Alija Remzo Bakšić, predsjednik Asocijacije poslodavaca BiH, i precizira da su male šanse da u narednom periodu dođe do povećanja zaposlenosti.

Dodaje da je za otvoranje novih malih i srednjih preduzeća neophodna kvalitetna strategija.

“Male i srednje firme u velikom broju zapadnih zemalja dale su značajne rezultate, ali su takvi pravni subjekti u tim državama bili naslonjeni na velike sisteme, a kod nas su takvi sistemi urušeni”, pojašnjava on.

Slobodan Marković, direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS, ističe da je problem oko otvaranja ovih firmi uglavnom finansijske prirode.

“Najveća opstrukcija takvih preduzeća je strah od rizika, a to je uglavnom personalni problem. On se može smanjiti dizanjem svijesti o tome da čovjek nije sam ako se upusti u takav projekat, već da iza njega stoje određeni subjekti”, navodi Marković.

I Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, takođe smatra da otvaranje malih preduzeća može promijeniti sliku nezaposlenosti u našoj zemlji.

“Međutim, novo zapošljavanje mogu znatno više generisati veliki infrastrukturni projekti, odnosno dolazak zdravog čistog kapitala koji bi stvorio mogućnost novih radnih mjesta”, mišljenje je Mišićeve.

Poznavaoci ekonomskih prilika u BiH kažu da prostora za otvaranje malih i srednjih preduzeća ima u oblastima prehrambene industrije, turizma i drvne industrije.

Brojke

9,6 odsto stopa nezaposlenosti u EU

27,2 odsto nezaposlenih u BiH

519.000 bh. građana bez posla

Izvor Nezavisne novine