TREBINJE – Tekstilno preduzeće “Novoteks” iz Trebinja napustio je i posljednji kupac italijanska firma “Insajder”, koji je otkazao saradnju i svoju robu vratio nazad, pa je tako još neizvjesnija sudbina oko 800 radnica ovog preduzeća.

Milan Grubač, predsjednik Upravnog odbora “Novoteksa” u ostavci, rekao je da je razlog raskida saradnje što radnice nisu htjele početi proces proizvodnje, iako su Italijani bili poručili oko 88 000 pantalona.

Grubač je rekao da su, prema njegovim saznanjima, neke radnice željele da rade, dok im to druge nisu dozvoljavale.

“Bojim se da je odlaskom `Insajdera` propala i posljednja šansa `Novoteksa` da ponovo pokrene proizvodnju”, rekao je Grubač.

Trebinjski ”Novoteks”, nekada najveće tekstilno preduzeće u RS, početkom godine napustila su dva najveća njemačka kupca, a nakon toga i oni manji, a radnice ne rade već pet mjeseci.

U međuvremenu traju “prepucavanja” rukovodstva firme i radnica o tome ko je kriv za novonastalu situaciju u ovom kolektivu.

Rukovodstvo tvrdi da su bili obezbijedili posao za jedan broj radnica koje nisu željele doći na posao, te da bi vremenom, sa povećanjem narudžbi, bile angažovane i ostale, dok radnice optužuju rukovodstvo za nesposobnost vođenja firme.

Izvor Agencije