SARAJEVO – Savjet ministara BiH predložio je danas produženje dejstva Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva do naredne sjednice Savjeta, kada bi ministri u Kabinetu predsjedavjućeg Nikole Špirića trebalo da glasanjem donesu konačnu odluku.

Kako Srna nezvanično saznaje, pomenuta odluka danas nije bila predmet rasprave jer sjednici nije prisustvovao ministar bezbjednosti Sadik Ahmetović, dok drugi predstavnik bošnjačkog naroda ministar odbrane BiH Selmo Cikotić ”nije bio spreman da se izjasni po ovoj tački dnevnog reda”.

U ranojoj izjavi Srni predsjedavajući Komisije za reviziju Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva Ljubiša Ćosić izrazio je očekivanje da će ministri u Savjetu ministara pozitivno ocijeniti rad Komisije i podržati produženje rokova iz Odluke, bez ikakvih uslovljavanja.

“S obzirom na postojeći tekst Odluke i sve izmjene i dopune koje su je pratile, siguran sam da će nova Odluka o kvalitetu tečnih naftnih goriva koju je Komisija predložila, biti efikasnija, jasnija i primjenjivija u praksi odnosno u dijelu kvaliteta tečnih naftnih goriva, bilo da su uvezena ili proizvedena u BiH”,   istakao je tada Ćosić.

Podsjećamo da se predstavnik Vlade Federacije BiH tokom rada Komisije, pridržavao zaključaka Vlade FBiH, odnosno da se produženje rokova za goriva proizvedena u Rafineriji nafte Brod, uslovljava zajedničkom kontrolom kvaliteta goriva proizvedenog u Rafineriji od strane inspekcijskih organa i inspekcijiskih tijela oba entiteta, kao i kontrolom sirove nafte iz uvoza koja se prerađuje u Rafineriji, što je za RS neprihvatljiv prijedlog, jer nema zakonsko uporište.

Izvor Agencije