BIJELJINA – Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je danas u Bijeljini da je Vlada RS podržala revitalizaciju preduzeća “Sava Semberija” i pomogla sa 500.000 KM radi obnove robnih rezervi proizvodima iz ”Save”.

Gluhaković je istakao da će za sljedeću godinu Narodnoj skupštini biti predloženo na usvajanje da ta sredstva iznose dva miliona KM, kako bi robne rezerve bile na raspolaganju u slučaju da se bilo šta desi. On je podsjetio na poplave u RS, kada su stanovništvu u 19 opština RS podijeljeni paketi pomoći u hrani, većinom proizvoda ”Save Semberije”, zbog čega se sada moraju obnoviti rezerve.

“`Sava Semberija` je jedan od brendova u proizvodnji zdrave hrane i domaćih proizvoda u RS i BiH. Ovo je resurs koji zaslužuje pažnju Vlade RS koja je u punom kapacitetu podržala ovaj projekat”, rekao je Gluhaković, koji je posjetio Bijeljinu zajedno sa direktorom Direkcije za robne rezerve RS Radovanom Samardžijom.

Gluhaković je rekao da za Narodnu skupštinu RS, nakon današnjih dogovora u Bijeljini, treba pripremiti akcioni plan robnih rezervi za 2011. godinu.

“Mi smo jedni od zagovarača akcije `Naše je bolje` i stojimo na stanovištu da treba `Savi` da vratimo sjaj koji je imala do 1991. godine”, istakao je Gluhaković, napomenuvši da otvorenost tržišta ne dozvoljava stoodstotnu zastupljenost domaćih proizvoda.

Direktor Direkcije za robne rezerve RS Radovan Samardžija rekao je da se već krenulo u otkup graška od ”Save” u vrijednosti od 500.000 KM, te da je u toku i akcija popunjavanja robnih rezervi konzervama mesnog nareska i rezervisanja mesa u živoj stoci, navodeći da su uključeni u program nabavke mesa u živoj stoci posredstvom firme ”Farmalend”.

Samardžija je najavio da predstoji najvažniji posao nabavke žitarica, te izrazio očekivanje da će sljedeće sedmice taj posao biti završen na sastanku sa predstavnicima Direkcije robnih rezervi Srbije i Ministarstva trgovine.

Samardžija je istakao da su godišnja budžetska sredstva namijenjena Direkciji 2,5 miliona KM, ali da Vlada djeluje u cilju pomoći poljoprivrednicima, te stabilizacije robnih rezervi i tržišta.

Generalni direktor preduzeća “Sava Semberija” Jagoda Krsmanović istakla je da je tržište ovog preduzeća trenutno ograničeno samo na BiH, ali i na jedan dio Srbije i Crne Gore.

Ona je pozdravila pomoć Vlade RS, odnosno Direkcije za robne rezerve RS, te izrazila očekivanje da će saradnja biti nastavljena. “Sada su preuzeli naš grašak u vrijednosti od 500.000 KM, što za nas predstavlja veliku pomoć. Na taj način obnovićemo i sirovinu i repromaterijal”, rekla je Krsmanovićeva.

Prema njenim riječima, proizvodnja u ovom preduzeću teče bez problema, a “Sava Semberija” Direkciji dalje može ponuditi kompletan asortiman – cveklu, papriku, kiseli krastavac, ajvar, kompote, kao i sav slatki program.

Krsmanovićeva je podsjetila da je u ovom preduzeću planirana prerada 4 500 tona povrća i voća u ovoj godini, a da je dosad prerađeno 1 200 tona.        “Vremenske prilike su nas malo omele u poslu, ali sada intenzivno radimo kao bismo ostarili planirano”, rekla je Krsmanovićeva i najavila da će otkupiti sav višak od ugovorenih otkupljivača.

Gluhaković i Samardžija posjetili su danas i preduzeće “Oktan promet” i Mesnu industriju “Leder”.

Izvor Agencije