BANJALUKA – Javne ustanove i javna preduzeća u RS dostavila su nadležnim ministarstvima liste o mjesečnim primanjima direktora, pomoćnika direktora i članova nadzornih i upravnih odbora, a ti podaci će najvjerovatnije biti razmatrani na današnjoj sjednici Vlade RS.

U ministarstvima su potvrdili da su dobili podatke iz svih javnih preduzeća, ali da informacije o primanjima i eventualnim nepravilnostima ne mogu da kažu prije nego što se Vlada RS oglasi o tom pitanju.

U Ministarstvu saobraćaja i veza kazali su "Glasu Srpske" da ministarstvo nema nadležnosti da utiče na nivo plata zaposlenih u javnim preduzećima. U nadležnosti Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS nalaze se Fond PIO, Zavod za zapošljavanje RS, Zavod za rehabilitaciju i profesionalno osposobljavanje, Agencija za mirno rješavanje sporova i dva doma penzionera, a u ministarstvu su potvrdili da su svi dostavili podatke o mjesečnim primanjima. U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite kazali su da prikupljaju informacije za ukupno 85 institucija.

Prema podacima, koji su juče bili dostupni, plata direktora Republičke uprave za obnovu i izgradnju regulisana je Zakonom o platama i kao takva, na osnovu umanjenja za 25 odsto, iznosi oko 2.250 KM. Kako saznajemo, tolika primanja imaju direktori Zavoda za statistiku, Poreske uprave, Republičkog deviznog inspektorata i Republičke uprave za igre na sreću, koji se nalaze u sastavu Ministarstva finansija.

Podatke o primanjima dostavili su JP "Šume RS", JP "Protivgradna preventiva RS" i JU Veterinarski institut "Dr Vaso Butozan".

Mjesečna plata direktora "Šuma RS" je 3.000 KM, a izvršnih direktora tog preduzeća, njih pet, po 2.000 KM. Naknade za članove NO i Odbora za reviziju su 600 KM, a direktora Odjeljenja interne revizije 800 KM.

Plata direktora Fonda PIO je 3.235 KM, a pomoćnika od 2.229 do 2.450 KM u zavisnosti od minulog rada. Predsjednici IO i NO mjesečno dobijaju po 500, a članovi odbora po 400 maraka.

Direktor Zavoda za zapošljavanje ima platu 3.153 KM, zamjenik 2.403, a izvršni direktori, njih četvorica, po 1.651 marku. Rukovodioci filijala Zavoda imaju platu od 1.545 KM, a članovi odbora njih sedam po 400 KM. Direktor Fonda za profesionalno zapošljavanje i rehabilitaciju ima platu od 2.050 KM, a članovi privremenog UO po 150 maraka. Direktor Agencije za mirno rješavanje sporova ima platu 2.340 KM.

Direktor Doma penzionera u Banjaluci ima platu 1.650 KM, a ovog doma u Trebinju 1.875 KM.

Generalni direktor "Željeznica RS" ima platu 3.328 maraka, dok četiri izvršna direktora u ŽRS imaju mjesečna primanja po 2.614 KM.

Direktor Javnog fonda za dječiju zaštitu RS prima 2.550 KM mjesečno, njegov zamjenik 2.100 KM, dok pomoćnik i ostali rukovodioci imaju primanja između 1.650 i 2.000 KM.

Direktor "Elektroprivrede RS" ima platu oko 3.500 maraka, Zavoda za zapošljavanje 2.700, "Službenog glasnika RS" oko 3.500, Fonda PIO oko 3.500 KM, a direktora "Puteva RS" 3.600 maraka. Plata direktora Zavoda za sudsku medicinu RS iznosi 2.500 maraka.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave u svojoj nadležnosti nema javne ustanove i preduzeća, kao ni Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za izbjeglice i Ministarstvo porodice, omladine i sporta.

Administracija

Premijer RS Aleksandar Džombić rekao je juče da u RS ima 34.000 zaposlenih u administraciji, uključujući obrazovanje i policiju, dok u institucijama na nivou BiH ima 22.000 radnika koji troše znatno više novca.

– Nivo plata i ostalih primanja u RS je 630 miliona KM, dok je za službenike na nivou BiH potrebno oko 50 miliona više. Interesantan je podatak za materijalne troškove, koji kaže da oni za RS iznose 100 miliona KM, a za institucije na nivou BiH oko 240 miliona KM. Smatramo da u zajedničkim institucijama moraju racionalnije da se ponašaju – naveo je Džombić i podsjetio da je RS u proteklom periodu ukazivala na ove nelogičnosti i nepravilnosti te da nema pravog odziva u zajedničkim institucijama.

– Kod nas je dnevnica 20 maraka, a kod njih 50, a dva ili tri puta veće su dnevnice za inostranstvo. Značajno su veće plate i putni troškovi za manji broj radnika – rekao je Džombić, a prenijela Srna.

Izvor Glas Srpske