BANJALUKA – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da će Vlada za podršku zapošljavanju ove godine uložiti 21 milion KM, od čega je 12 miliona KM preneseno iz 2013.

text

Đokić je istakao da će podrška poslodavcu da primi novog radnika biti 3.500 KM, dok će samozapošljavanje imati veću vrijednost, i to 8.000 KM, što podrazumijeva zapošljavanje još jednog radnika, koji mora biti zaposlen najmanje 18 mjeseci.

„U ovoj godini imaćemo nekoliko segmenata podsticaja, a odnose se na osposobljavanje i stručno usavršavanje kod obavljanja pripravničkog staža, direktno zapošljavanje u privredi, samozapošljavanje, podršku zapošljavanja porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca“, rekao je Đokić novinarima u Banjaluci nakon sjednice Vlade.

Predstavljajući Akcioni plan zapošljavanja u ovoj godini, koji je Vlada danas usvojila, Đokić je dodao da će posebna pažnja biti usmjerena na podršku zapošljavanja djece iz porodica poginulih boraca, za šta je obezbijeđen milion KM.

„U planu imamo zapošljavanje kroz obavljanje javnih radova u opštinama, zapošljavanje lica koja su godinama na zavodima za zapošljavanje, te projekat zapošljavanja u poljoprivredi“, naveo je Đokić.

Podsticajne mjere, tvrdi Đokić, biće obezbijeđene i za zapošljavanje invalidnih lica u Srpskoj, u što će biti uključen Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalidnih lica, posredstvom kojeg je do sada zaposleno 1.400 lica.

„Prošlogodišnjim planom zapošljavanja otvoreno je 4.500 radnih mjesta, od čega 3.500 u privredi Republike Srpske, 427 u poljoprivredi, jedan dio u uslužnim djelatnostima, dok je u javnom sektoru bilo samo oko 40 pripravnika u oblasti pravosuđa“, napomenuo je Đokić.

Prema Đokićevim riječima, u 2013. godini Srpska bila je jedina republika u regionu koja je uspjela da smanji broj nezaposlenih lica za 2,7 odsto, odnosno da poveća ukupan broj zaposlenih za 1,7 odsto.

„Očekujemo da će u Srpskoj biti nastavljan trend ukupnog rasta koji je bio vidljiv prošle godine, kada je vrijednost domaćeg bruto proizvoda porasla za oko dva odsto, a realno je procjenjivati da će taj nivo rasta u najmanju ruku biti sačuvan“, naglasio je ministar rada.

On je dodao da je u prva tri mjeseca ove godine evidentan veći broj zaposlenih lica nego u prva tri mjeseca prošle godine, što je dobar pokazatelj.

Đokić je istakao da Akcioni plan zapošljavanja donosi optimalne mjere, koje se mogu provesti i za koje postoji interes velikog broja poslodavaca, ali i građana koji žele da se uključe u projekte samozapošljavanja, te da će javni poziv poslodavcima biti otvoren tokom cijele godine.

Važan partner Vlade Republike Srpske u provođenju Akcionog plana je Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, na kojem je po posljednjoj evidenciji 150.247 nezaposlenih.