BANJALUKA – Slatkiše u RS proizvodi svega desetak firmi, ali one prosečno godišnje na ino-tržište izvezu domaće slatke proizvode u vrednosti od 20 do 30 miliona KM.

Kako ističu u Udruženju poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore RS, mala industrija slatkiša u Srpskoj svojim kvalitetom, ipak, uspeva da se izbori sa jakom inokonkurencijom i jedna je je od najprofitabilnijih oblasti prehrambrene industrije u RS.

– Proizvodnja slatkiša u RS čini oko 15 odsto ukupne proizvodnje u prehrambenoj industriji, a po pokrivenosti uvoza – izvozom je na trećem mestu! Naime, prosečna godišnja pokrivenost uvoza – izvozom slatkih proizvoda iz RS je od 50 do 60 odsto, a u prvih šest meseci ove godine ona je iznosila 50 odsto – istakao je predsednik Udruženja poljoprivrede i prehrambrene industrije u PKRS Slavko Stevanović.

U prvih šest meseci ove godine u Srpsku je uvezeno više od 12,6 miliona KM slatkih proizvoda. Najviše se uvozilo iz susedne Srbije i Hrvatske, dok je više od šest miliona KM domaćih slatkiša izvezeno iz Srpske u ovom periodu. Domaći slatki proizvodi takođe se najviše izvoze u zemlje regiona, ali značajan deo keksića, bombonica i čokoladica proizvedenih u Srpskoj, kako kaže Stevanović, nađe se i na policama marketa Australije, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država. Po obimu proizvodnje vafli, keksa, raznih proizvoda od čokolade u Srpskoj „prednjače“, kako kažu u PKRS, preduzeće „Mira“ a.d. Prijedor, zatim „Aleksandrija“ d.o.o. Zvornik i „Gomeks“ d.o.o. Laktaši.

– U narednom periodu po obimu prioizvodnje „vođstvo“ bi trebalo da preuzme „Svislajon Takovo“ iz Trebinja, jer je u ovoj firmi, za ovu godinu, planirana proizvodnja od 10.000 tona eurokrema, zatim ostalih slatkih proizvoda, smokija i slanih štapića – kaže Stevanović i dodaje da je u naredne tri godine u „SL Takovo“ u Trebinju planirana prosečna godišnja proizvodnja 30.000 tona prehrambenih proizvoda.

U ovoj trebinjskoj firmi, u kojoj mesečno proizvedu oko 400 tona različitih slatkiša, planiraju da, proširenjem kapaciteta, uz sadašnjih 170 radnika, zaposle još 180 novih radnika.

„Gomeks“ iz Laktaša, koja proizvodi čokoladu, u proseku dnevno proizvede oko šest tona čokolade, koja sa cenom i kvalitetom može da parira švajcarskoj „Milki“.

– Naše čokolade i kinder-jaja redovni su artikli u marketima BiH i Hrvatske, a izvozimo i u Crnu Goru, Sloveniju, pa čak i u Ameriku – kaže za „Novosti“ Mladen Golubović, ispred firme „Gomeks“, koja radi od 1989. i zapošljava oko 30 radnika.

Fabrika „Aleksandrija“ iz Zvornika svoje slatke proizvode najviše izvozi u Srbiju i Hrvatsku, ali i u Švajcarsku. Kako kažu u ovoj fabrici, u proseku godišnje izvezu keksa, štrudli i peciva u vrednosti oko 200.000 evra, a zapošljavaju 200 radnika.

Prema podacima Privredne komore RS, industrija slatkiša Srpske zapošljava oko 1000 radnika, što je oko 20 odsto od ukupnog broja radnika, zaposlenih u prehrambrenoj industriji.

ČOKOLADNI UVOZ

PREMA podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH dostavljenim „Novostima“ u prvih šest meseci ove godine u BiH je uvezeno čak 8.634 tone čokolada i ostalih proizvoda koji sadrže kakao – ukupne vrednosti od 55 miliona KM. U toku 2009. godine, u BiH je uvezeno 17.655 tona ovih proizvoda za 119 miliona maraka a najviše se uvozilo iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Italije.

Izvor Večernje novosti