BANJALUKA – Poreska uprava RS pokrenula je inicijativu za otvaranje stečaja nad 34 preduzeća koja imaju neizmirene poreske dugove u ukupnom iznosu od 102,1 milion KM, saopšteno je juče iz te institucije.

Kako se navodi, područni centri Poreske uprave su zahtjev za pokretanje stečaja predali nadležnim okružnim privrednim sudovima.

U Poreskoj upravi ističu da su se na ovakav potez odlučili u cilju zaštite poreskih potraživanja RS, ukazujući da će i ubuduće primjenjivati ovu mjeru kod obveznika kod kojih su iscrpili sva ostala sredstva naplate.

Najveći dužnici za koje poreznici traže stečaj su "Novoteks" iz Trebinja sa dugom od 21,6 miliona KM, zatim, "Darko produkt" Banjaluka 16,9 miliona, "Dobojputevi" 12,4 miliona, "Ekstra trgovina" Laktaši 11 miliona, "Kekerović Company" Laktaši 8,7 miliona i "Aleks petrol" Bijeljina sa 8,4 miliona KM.

Ekonomski analitičari ovu akciju Poreske uprave ocjenjuju kao suočavanje institucija RS s realnošću u kojoj mnoge firme ni nakon više reprograma poreskih dugova nisu u stanju da ih vrate.

"Ovo je jedno otrježnjenje koje stiže kasnije nego što je možda trebalo, ali je dobro da se već jednom podvuče crta i ne gomilaju novi poreski dugovi", kazao je Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT.

On ukazuje da poreznici neće moći naplatiti značajan dio potraživanja, jer su pojedine firme s objavljene liste isključivo služile za utaju poreza i pranje novca, te nisu imale imovinu veće vrijednosti iz koje bi mogli biti naplađeni poreski dugovi.

Poreska uprava je sprovodila prinudnu naplatu poreza kod preduzeća kao što su "Darko produkt" i "Kekerović Company", ali sa slabim rezultatima, dok je protiv njihovih odgovornih lica podnosila krivične prijave za utaju poreza, na osnovu kojih je manji broj osoba dobio i zatvorske kazne.

U tekstilnoj firmi "Novoteks" iz Trebinja, koja je ove godine obustavila proizvodnju nakon brojnih štrajkova i protesta radnika zbog neisplaćenih plata, pokretanje stečaja smatraju iznuđenim rješenjem.

Milan Grubač, predsjednik Upravnog odbora "Novoteksa", kaže da je ta firma bila zrela za stečaj još prije nekoliko godina za vrijeme bivšeg rukovodstva, koje je nagomilalo poreski dug od preko 20 miliona KM. Taj dug, nastao do kraja 2007. godine, je reprogramiran početkom prošle godine, od kada je "Novoteks" državi izmirio dva miliona KM i time, prema riječima Grubača, pokazao da može da radi.

"Tada je, međutim, neformalna grupa radnica odlučila da postojećeg vlasnika ‘Novoteksa’ tereti za stari dug, što je dovelo do problema, prekida reprograma i obustave proizvodnje. Sada radnici očekuju da Vlada RS ispuni obećanje o kupovini firme u stečaju i podijeli im akcije, nakon čega bi oni, prema toj zamisli, postavili svoje rukovodstvo", kazao je Grubač.

Najveći dužnici

    * "Novoteks" 21,6

    * "Darko produkt" 16,9

    * "Dobojputevi" 12,4

    * "Ekstra trgovina" 11

    * "Kekerović Company" 8,7

    * "Aleks petrol" 8,4

     *u milionima KM

Izvor Agencije