BEOGRAD -Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić kaže da će novi način obračuna poreza na imovinu dovesti do otpuštanja desetine hiljada radnika i zatvaranja firmi.

text

Rajić je agenciji Beta kazao da su prije dvije nedjelje privrednicima počela da pristižu rješenja o porezu na imovinu, gdje su iznosi do 11 puta veći nego do sada.

Prema njegovim riječima, po novom Zakonu o porezu na imovinu, koji je stupio na snagu početkom ove godine, lokalne samouprave su odlučile da porez na imovinu bude veći od četiri do 11 puta. Privrednicima u Beogradu, kako je rekao Rajić, obračunat je porez na imovinu koji je veći 10 puta nego prošle godine, u Valjevu 4,5 puta, a u Novom Sadu oko 10 puta.

Iznos poreza se određuje tako što se zakonom definisana stopa od 0,4 odsto pomnoži sa procijenjenom vrijednošću imovine.

„Po zakonu postoje maksimalne stope do kojih može da ide porez, i oko 90 odsto lokalnih samouprava je iskoristilo pravo da to bude 0,4 odsto tržišne vrijednosti godišnje, što je maksimalna stopa koja postoji u zakonu“, rekao je Rajić.

On je objasnio da je problem što procjenu vrijednosti imovine radi Poreska uprava, koja je za obračun poreza u 2014. godini vrijednost imovine uvećala od 30 do 100 odsto u odnosu na onu cijenu po kojoj se realno nepokretnosti prodaju.

„Sve je prepušteno lokalnim samoupravama, a nisu dati nikakvi kriterijumi na nivou Republike“, istakao je Rajić i dodao da će Unija poslodavaca insistirati na sastanku sa ministrom finansija i tražiti da se propišu ti kriterijumi.

Rajić je naveo da je Unija poslodavaca prije četiri mjeseca tražila od Ministarstva finansija Srbije da promijeni zakon o porezu, ukazujući na njegovu štetnost za privredu, ali da nije dobila odgovor. On je rekao da bi novi propisi o naplati poreza na imovinu mogli dovesti do gašenja velikog broja firmi, navodeći da 85 odsto kompanija u Srbiji ima godišnje prihode manje od 50 miliona dinara, a 90 odsto kompanija do sedam miliona dinara.

„Ovo što se sada radi je zadiranje u privatnu imovinu, otimanje privatne imovine, a mnoge firme koje ne mogu da plate porez će početi da posluju sa gubitkom, a to će se kod mnogih direktno odraziti na broj zaposlenih“, kazao je Rajić.

On je ukazao da ako se „ovako bude nastavilo“, Srbija će se vratiti u ekonomiju devedesetih, kada je 75 odsto ekonomije bilo u sivoj zoni, navodeći da je već sada u nekim dijelovima Srbije zastupljenost sive ekonomije 50 odsto, u većim gradovima do 30 odsto, ali da je taj trend stalno rastući.

Rajić je kazao da firme nemaju više od čega da štede, i da postoje drugi načini da država i lokalne samouprave stabilizuju svoje prihode.

On je ocijenio da sve što će lokalne samouprave i država uzeti od privrednika kroz porez na imovinu, država će osjetiti kroz smanjene prilive od poreza na dodatu vrijednost (PDV) i od poreza na zarade.

Kako je naveo, u Beogradu, Novom Sadu, Valjevu i Čačku se privrednici organizuju da sljedeće nedjelje simbolično na sat vremena zatvore radnje, nakon čega će odlučiti hoće li ići u Beograd i blokirati ulice.