SARAJEVO – Jedinstveni međunarodni carinski dokument ATA karnet, koji će u BiH početi da se izdaje od 18. aprila, može se koristiti za praktično svu robu namijenjenu ličnoj ili profesionalnoj upotrebi, rekao je direktor Sektora za transport i komunikacije Spoljnotrgovinske komore Zijad Sinanović.

ATA karnetom, koji obezbjeđuje dozvolu za privremeni bescarinski izvoz i uvoz robe na godinu dana, ne smiju se uvoziti potrošna i kvarljiva roba, te roba namijenjena preradi, obradi ili popravci, rekao je Sinanović u Sarajevu, gdje je organizovan seminar pod nazivom “ATA karnet – pasoš za robu”.

Ovaj dokument može da se koristi i za trgovinske uzorke, stručnu opremu, sajamske eksponate, izložbene predmete i reklamni materijal. Na isti način privremeno se mogu uvoziti trkaći konji, psi za prikazivanje na izložbama, muzički instrumenti, pozorišni kostimi, oprema televizijskih stanica, rekao je Sinanović.

Prema njegovim riječima, ATA karnetom je predviđen uvoz robe radi proizvodne djelatnosti koja se uvozi u pograničnom saobraćaju, u humanitarne svrhe, te robe koja je djelimično oslobođena uvoznih carina i poreza.

Direktor Galerije “Kolegijum artistikum” Strajo Krsmanović rekao je da su njegova dosadašnja iskustva pri međunarodnom transportu umjetničkih dijela bila negativna i komplikovana, jer su se slike i fotografije pri svakom prelasku granice morali raspakivati.

“ATA karnet je dokument koji jako pojednostavljuje taj proces, jer na mjestu odakle roba izlazi ona se obilježi i putuje do određene destinacije bez ikakvih prepreka. Cijeli svijet posluje na taj način i svi što su dolazili u BiH bili su šokirani načinom poslovanja u zemlji”, istakao je Krsmanović.

Seminar je organizovao Institut za edukaciju i Sektor za transport i komunikacije Spoljnotrgovinske komore BiH.

Ovakvi seminari biće organizovani za fizička i pravna lica i u Tuzli 8. aprila, a u Banjaluci 12. i u Mostaru 14. aprila, a ako bude još zainteresovanih za ovu besplatnu edukaciju, Komora će im izaći u susret i nakon 18. aprila, najavio je Sinanović.

Izvor Agencije