BANJALUKA – Povećanje stopa poreza i doprinosa i ukidanje neoporezivog dijela dohotka značajno je opteretilo privrednike u Republici Srpskoj, što dovodi u pitanje njihovu konkurentnost i likvidnost.

Rekla je ovo direktor Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić poslije sastanka sa premijerom RS Aleksandrom Džombićem i predsjednikom Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milićem.

Premijer Srpske istakao je da RS, i pored povećanja, ima najniže stope poreza i doprinosa u okruženju.

Ristićeva je istakla da je za poslovnu zajednicu bitno da sve ono što je zacrtano u Ekonomskoj politici bude i realizovano.

– Za nas nije prihvatljivo povećanje stopa poreza i doprinosa i ukidanje neoporezivog dijela dohotka, jer dovodi u pitanje likvidnost preduzeća – istakla je Ristićeva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Ranko Milić naglasio je da privrednici očekuju od Vlade da ima osjećaja za probleme privrede, te da se hitno pristupi izmjenama onih zakona koji su kočnica privrednom razvoju.

– Prema posljednjim podacima broj nezaposlenih u januaru povećan je za oko 5.000 – istakao je Milić.

Džombić kaže da je u RS sada je zbirna stopa doprinosa 33 odsto, u FBiH 41,5 odsto, 35,8 u Srbiji, a 37,2 u Hrvatskoj.

– Kada su u pitanju porez na dohodak on je u RS deset odsto, u Srbiji 12, FBiH deset, u Hrvatskoj od 15 do 45 odsto, dok je u RS, FBiH i Srbiji porez na dobit deset odsto, u Hrvatskoj 20, a Makedoniji 15 odsto – rekao je Džombić.

Govoreći o mogućnosti uvođenja diferencirane stope PDV-a Džombić je istakao da je u prethodnom periodu postojala ta inicijativa, i dodao da se razmišljalo o uvođenju nulte stope za osnovne životne namirnice ili povećanju stope na luksuznu robu, a smanjenju na osnovne namirnice.

– To nije naišlo na razumijevanje u zajedničkim institucijama. Podržaćemo ovaj prijedlog i to bi mogao da bude jedan od odgovora na pokušaj zadržavanja stabilnosti cijena prehrambenih proizvoda – istakao je Džombić.

Milić je istakao da poslodavci podržavaju ovaj prijedlog.

Barijere

Aleksandar Džombić je rekao da će u petak biti održan prvi sastanak privrednika sa predstavnicima Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju čime će se početi raditi na onome što je ugrađeno u Ekonomsku politiku, a to je stvaranje povoljnijeg privrednog ambijenta.

Milić je istakao da privrednici traže da se pristupi izmjeni monopolskih zakona kao što je Zakon o računovodstvu i reviziji, Zakon o radu, te Zakon o poštama – kazao je Milić.

Izvor Agencije