BANJALUKA – Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u novembru veća je za skoro 12 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, podaci su Zavoda za statistiku RS.

U izvještaju se navodi da je proizvodnja u novembru u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju iz 2009. godine veća za 19, dok je u odnosu na oktobar ove godine ostvaren rast od 8,2 odsto.

– Industrija u ovoj godini u odnosu na isti period prošle godine veća je za 4,1 odsto. Proizvodnja intermedijalnih proizvoda ove veća je za 15,3, a kapitalnih proizvoda za 1,4 odsto – podaci su Zavoda za statistiku.

Pad je ostvaren u proizvodnji netrajnih proizvoda i to za 0,2 odsto, energije za 0,8, dok je proizvodnja trajnih proizvoda manja za 11,5 odsto.

Direktor banjalučke "Nove Drvne industrije Vrbas" Dragiša Kalinić rekao je da je i ovo preduzeće ostvarilo rast proizvodnje u novembru, i to za 12 odsto.

– Povećanju industrijske proizvodnje u ovoj godini doprinijela je povezanost privrednih subjekata u Republici Srpskoj sa privrednicima u regionu – rekao je Kalinić i dodao da su pri tom uspostavljene i dobre poslovne veze, koje predstavljaju temelj daljeg rasta proizvodnje.

Dodao je da sve grane industrije i u idućoj godini mogu da očekuju povećanje proizvodnje.

Direktor Ekonomskog instituta Banjaluka Duško Jakšić kaže da je povećanje proizvodnje zabilježeno u prehrambenoj, tekstilnoj i metalskoj industriji, te da sve grane imaju mogućnost da, pošto su stvorile povoljan poslovni ambijent, nastave da rastu i u idućoj godini.

Izvor Agencije