BANJALUKA – Ekonomska kriza, ali i veoma loš politički ambijent u BiH, otjerali su potencijalne strane investitore, tako da je u protekle tri godine promet na berzama u BiH smanjen čak za 60 odsto, upozoravaju ekonomisti.

Promet na Sarajevskoj berzi u 2008. godini iznosio je 477 miliona KM, a prošle godine 219 miliona KM, za razliku od 2007. godine kada je dostigao 1,2 milijardi KM, a pad je vidan i na Banjalučkoj berzi gdje je promet 2007.godine iznosio 742 miliona KM, 2008. godine tek 275 miliona KM, a prošle godine jedva 180 miliona KM.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je da pad prometa nikako ne znači da ne treba nastaviti privatizaciju putem berze, jer je to najotvoreniji način privatizacije, a svi potencijalni investitori imaju jednake uslove.

On je izrazio nadu da će poslije izbora u BiH biti brzo formirana nova vlast i da će biti stvoren bolji ambijent za ekonomiju, a time i za tržište kapitala.

Direktor Agencije za promociju stranih investicija /FIPA/ BiH Jelica Grujić ocijenila je da je pad prometa na berzama rezultat činjenice da investitori, usljed političke i ekonomske nesigurnosti u BiH, već nekoliko godina uzdržavaju od ulaganja i okreću se štednji.

Prema njenim riječima, bilo kakve dodatne političke nesuglasice i odlaganje formiranja vlasti u BiH poslaće novi signal potencijalnim investitorima da i dalje nije sigurno ulagati. 

Izvor Agencije