BANJALUKA – Prve aukcije trezorskih zapisa RS, novog instrumenta na domaćem finansijskom tržištu, biće održane na Banjalučkoj berzi krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca, najavila je Snježana Rudić, pomoćnik ministra finansija RS.

Ona je objasnila da su trezorski zapisi kratkoročne hartije od vrijednosti čijim izdavanjem Vlada RS planira da obezbijedi sredstva za pokriće tekuće budžetske likvidnosti bez striktno utvrđene namjene njihovog utroška.

Vrijednost ukupne emisije iznosi 65 miliona KM, visina kamatne stope će u praksi zavisiti od potražnje, s tim da je kao maksimalna kamata utvrđen Euribor (evropska međubankarska stopa) plus 4,25 odsto.

"Ministarstvo finansija, razmatrajući sadašnje prilike u budžetu, nije spremno da plaća po gornjoj granici okvira koji je postavljen dosta visoko", istakla je Rudićeva, navodeći da su toga svjesni i zainteresovani investitori.

Kako je rečeno, direktni učesnici na aukcijama, pored članova Banjalučke berze, mogu biti i banke, osiguravajuća društva, Centralna banka BiH, Investiciono-razvojna banka RS, Društvo za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom, te društva za upravljanje investicionim fondovima i dobrovoljnim penzijskih fondovima.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić kazao je da finansijsko tržište sa trezorskim zapisima dobija novi instrument koji će ne samo povećati likvidnost budžeta, već pozitivno uticati i na finansijski sektor i privredu.

"Korist trezorskih zapisa je daleko veća od troškova, jer će se značajan dio sredstava vratiti u budžet kroz isplate plata i potrošnju budžetskih korisnika, dok banke, osiguravajuće kuće i fondovi konačno dobijaju mogućnost da slobodna kratkoročna sredstva ulože u instrument koji nudi odgovarajući prinos", naglasio je Božić.

Podsjećajući da se sredstva domaćih banaka sada uglavnom nalaze na računima u inostranstvu, direktor Banjalučke berze ukazao je da će dio tog novca kroz ulaganje u trezorske zapise ostati u RS i služiti njenom razvoju.

Radovan Bajić, direktor NLB Razvojne banke Banjaluka, pozdravio je najavu emitovanja trezorskih zapisa, ocjenjujući da će banke svoja kratkoročna sredstva sigurno ulagati u te hartije. Izrazio je očekivanje da će tražnja za trezorskim zapisima RS biti daleko veća od ponude pogotovo što ne nose obavezu rezervisanja, odnosno izlaganja banaka dodatnim troškovima.

"I prinosi na te hartije su veći od prinosa koje imamo po osnovu držanja kratkoročnih sredstava kod Centralne banke ili banaka u inostranstvu koje, kako se pokazalo zadnjih godina, i nisu baš toliko sigurne koliko su nas u to uvjeravali", istakao je Bajić.

U banjalučkom "Mikrofin osiguranju" su, takođe, izrazili zainteresovanost za ulaganje slobodnih sredstava u trezorske zapise, podsjećajući da je to društvo značajan investitor u ranije emitovane dužničke hartije od vrijednosti u RS.

"Sigurno ćemo kupovati trezorske zapise, a obim našeg investiranja zavisiće od visine kamatne stope koja mora biti stimulativnija nego na bankarske depozite u kojima sada držimo najznačajniji dio sredstva tehničke rezerve", kazao je Brane Stupar, direktor "Mikrofin osiguranja".

Izvor Agencije