UGLJEVIK – “Elektroprivreda RS”, resorno ministarstvo i Vlada RS podržavaju Rudnik i termoelektranu “Ugljevik” u rješavanju krucijalnih problema na koje do prije tri godine niko nije obraćao pažnju, izjavila je danas Branislava Milekić, generalni direktor “Elektroprivrede RS”.

Navodeći da su rekonstrukcija TE, razvoj Rudnika i njegovog nalazišta Ugljevik – Istok, kao i pitanje sumpora izdimnih gasova Termoelektrane tri osnovna problema RiTe “Ugljevik”, Milekićeva je rekla da je u toku rješavanje svih ovih pitanja.

Ona je dodala da se najdalje otišlo na prioritetnim poslovima za RiTE – kapitalnom remontu koji je veoma bitan jer je riječ o veoma značajnim sredstvima koja je potrebno uložiti, ali i sa stanovišta funkcionalnosti ovog postrojenja.

“Rekonstrukcija postrojenja u toku remonta treba da riješi sigurnost rada Termoelektrane koja je u prethodnom periodu imala česte nenamjerne prekide rada, što sa stanovišta `Elektroprivrede` predstavlja veliki problem, jer TE proizvodi 30 odsto električne energije u sistemu RS”, rekla je Milekićiva u Ugljeviku.

Prema njenim riječima, cijeli sistem planiran je tako da zastoj od 100 dana u RiTE “Ugljevik” bude ukalkulisan u njegov energetski bilans i u planove poslovanja “Elektoprivrede RS” i ostali dio energetskog sistema.

“Sistem nesmetano radi, a u međuvremenu smo imali beznačajne nabavke električne energije, i sada kada je urađeno pola posla na kapitalnom remontu slobodno možemo reći da sistem funkcioniše u potpunosti”, naglasila je Milekićeva.

Podsjećajući da je investicija na remontu vrijedna više od 50.000.000 KM, te da je angažovano više od 20 dobavljača koji sinhronizovano rade, kao i 900 ljudi mimo stalno zaposlenih na TE, Milekićeva je istakla da svi na vrijeme završavaju svoj dio posla i da bi 8. oktobra TE trebalo da bude na mreži.

Izvršni direktor za tehničke poslove u “Elektroprivredi RS” Jovo Marić rekao je da od početka rada svi nastoje da remont završe u predviđenom roku, kao i da taj posao uspije i da ne bude problema u sistemu.

Navodeći da će u remont biti ugrađeno više od 1 000 tona željeza, da na cijevnom sistemu kotla treba uraditi više od 26 000 varova, Marić je rekao da je, uz kapitalni remont turbine i generatora, rashladnog sistema, kao i ostale poslove koji od postanka TE nisu nikada rađeni, ovo do sada najveći obim posla.

Ističući da je urađeno više od 75 odsto posla, direktor RiTE “Ugljevik” Anto Gajić rekao je da se radovi na rashladnom tornju privode kraju.

“Na rekonstrukciji kotla ugrađena je Eko 1 polovina ekonomajzera, kao i veći dio gorionika, a na turbini radimo fina podešavanja ležajeva da bismo mogli rotor ubacivati u statorski dio. Urađen je i remont statora generatora. Očekujemo da do 12. septembra u TE bude i rotor genaratora kada će biti spojen sa rotorom turbine, a biće urađena i fina podešavanja radi pripreme u puštanja u pogon”, objasnio je Antić, dodajući da ova dinamika radova ukazuje da bi remont trebalo da bude završen u predviđenom roku.

On je podsjetio da su sredstva za kapitalni remont na ugljevičkoj TE dijelom finasirana posredstvom Svjetske banke, a dijelom iz vlastitih sredstava.

Izvor Agencije