VARŠAVA – Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Jasna Brkić razgovarala je u Varšavi sa poljskim ministrom za regionalni razvoj Elizabetom Bietlkovskom koja je potvrdila spremnost Poljske da pomogne Srpskoj i BiH u jačanju institucionalnih kapaciteta kako bi u što većoj mjeri bila iskorištena sredstva koja su na raspolaganju u procesu pridruživanja EU.

“Istaknuta je spremnost da se osigura boravak naših stručnjaka na obukama, da kandidujemo zajedničke projekte prema fondovima EU, spremnost da pruže pomoć i podršku Srpskoj da bismo što bolje iskoristili fondove EU koji nam trenutno stoje i koji će nam kasnije u još većoj mjeri biti na raspolaganju”, rekla je Brkićeva.

Prvog dana višednevne posjete Poljskoj Brkićeva je razgovarala i sa direktorom poljske Agencije za promociju preduzetništva Boženom Lublinskom-Kasprzak.

“U ovoj agenciji takođe su izrazili potpunu spremnost i otvorenost da na sve način pomognu u jačanju naših institucionalnih kapaciteta”, rekla je Brkićeva nakon sastanka i pojasnila da je riječ o agenciji koja pruža podrške preduzetništvu kroz realizaciju aktivnosti usmjerenih na korištenje inovativnih rješenja od strane preduzetnika, razvoj ljudskih resursa, širenje na međunarodna tržišta i regionalni razvoj.

Tokom naredna dva dana Brkićeva će u Poljskoj razgovarati sa predstavnicima izvršne vlasti u Velikopoljskom vojvodstvu i vojvodstvu Šlezije, sa preduzetnicima i predstavnicima privrednih komora koji su, prema njenim riječima, vrlo zainteresovani za saradnju i ulaganje u RS.

Brkićeva je najavila da će u naredna dva mjeseca delegacija ovih preduzetnika posjetiti Republiku Srpsku i izrazila nadu da će tokom tih razgovora biti pronađene mogućnosti za zajedničko ulaganje u neke projekte od obostranog interesa.

“Saradnja sa Poljskom sigurno bi mogla biti i veća i intenzivnija”, zaključila je Brkićeva.

Prema njenim riječima, u prvih osam mjeseci ove godine u spoljnotrgovinskoj razmjeni između Srpske i Poljske došlo je do rasta uvoza i izvoza, pri čemu je pokrivenost izvoza 130 odsto.

Izvor Agencije