BANJALUKA – U Republici Srpskoj postoji samo 13 preduzeća koja su svoje industrijske proizvode sertifikovali CE znakom, koji predstavlja “pasoš” za izvoz na tržišta Evropske unije.

U Privrednoj komori RS kažu da domaća preduzeća imaju male mogućnosti i da se veoma teško prilagođavaju direktivama koje znače uvođenje CE znaka.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević pojasnio je da CE znak pokazuje da je proizvod napravljen i dizajniran u skladu sa odredbama direktive EU i predstavlja obaveznu vidljivu oznaku na njemu.

Prema njegovim riječima, proizvodom koji ima CE znak i izjavu dobavljača moguće je trgovati u svakoj zemlji članici EU. Ovaj znak pokazuje da proizvod zadovoljava temeljne zahtjeve donesene pojedinom direktivom i odgovarajućim homogenizovanim evropskim normama, te potvrđuje da je poštovana procedura za sertifikovanje usklađenosti s odgovarajućim propisima.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS – SVOT Saša Grabovac rekao je da nepostojanje standarda predstavlja nepremostivu barijeru prilikom izvoza domaćih proizvoda na tržište EU.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS u proteklih šest godina, s ciljem uvođenja ISO standarda i CE znaka u vidu pomoći malim i srednjim preduzećima na osnovu javnih poziva, bespovratno je dodijelilo 2,42 miliona KM. Uz podršku ovog programa 353 preduzeća su dobila međunarodne sertifikate.

Izvor Agencije