SARAJEVO – Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba očekuje da će u roku od nekoliko mjeseci, a najkasnije do kraja godine biti otklonjeni nedostaci u sektoru mljekarstva koje je evidentirala Kancelarija za hranu i veterinarstvo pri Odjeljenju za zdravlje i brigu o potrošačima Evropske komisije.

text

Kalaba je na konferenciji za novinare u Sarajevu odbacio tvrdnje da se BiH obrukala negativnim izvještajem kontrole Kancelarije Evropske komisije, jer nijedna zemlje nije dobila pozitivan prvi izvještaj.

„Mi smo zadovoljni postignutim, jer da smo inspekciju pozvali prije godinu i po, uvjeren sam da bi ishod bio takav da bi eksperti EU u pola misije prekinuli posao i vratili se tek za tri-četiri godine. Uspjeli smo u veoma kratkom periodu da otklonimo dosta nedostataka prije dolaska inspekcije“, rekao je Kalaba.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo najavio je da će do kraja iduće sedmice u saradnji sa nadležnim entitetskim institucijama biti dopunjen akcioni plan, koji je sačinjen u februaru.

„Sada, nakon dobijanja pisanog izvještaja, dodali smo neke stvari u akcioni plan. Iduće sedmice dolazi ekspert posredstvom `Farma projekta` koji će pomoći da BiH da komentare na izvještaj i finalizuje akcioni plan o otklanjanju nedostataka koji treba da pošaljemo u Brisel da ga odobre eksperti Evropske komisije„, rekao je Kalaba.

On je izrazio nadu da će eksperti Evropske komisije brzo odobriti taj akcioni plan, ističući da je odluka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Borisa Tučića i njegova lično da ne budu pozvani inspektori Kancelarije za hranu i veterinarstvo Evropske komisije dok u potpunosti ne budu otklonjeni identifikovani nedostaci u sektoru mljekarstva.

„Potpisujem poziv za eksperte Kancelarije za hranu i veterinarstvo pri Odjeljenju za zdravlje i brigu o potrošačima Evropske komisije i neću to učiniti dok ne budem apsolutno siguran da su otklonjeni svi nedostaci“, rekao je Kalaba.

On je napomenuo da će Kancelarija za veterinarstvo BiH uskoro na veb-stranici objaviti preveden izvještaj Kancelarije Evropske komisije koji je na 20 strana i u kojem je detektovano ono što bi BiH trebalo da ispravi da bi mogla izvoziti mlijeko u EU.

Prema izvještaju Kancelarije za hranu i veterinarstvo pri Odjeljenju za zdravlje i brigu o potrošačima Evropske komisije, sadašnja kontrola mlijeka i mliječnih proizovoda u BiH nije efikasna, zbog čega se ne može izvoziti mlijeko u EU.

U izvještaju, objavljenom 26. marta, navodi se, između ostalog, nedostatak profesionalnog nadzora, zabrinjavajući kvalitet sirovog mlijeka, nepridržavanje kriterijuma o kvaliteti mlijeka propisanog u EU, površina i nepouzdana kontrola stoke, kao i proces sertifikacije mliječnih proizvoda.