BANJALUKA – Zbog rasta cijena šećera, kakaoa, brašna, ali i ambalaže za pakovanje konditorskih proizvoda u Republici Srpskoj proizvođači slatkiša istakli su nove cijene svojih proizvoda koje su više i do 15 odsto.

Direktor prodaje u preduzeću “Gomeks” u Laktašima Nenad Korupović rekao je da su cijene njihovih proizvoda više od osam do 15 odsto u odnosu na početak godine.

– Proizvodi koji u sebi imaju manje kakaoa i ostalog repromaterijala, čije su cijene porasle, manje su poskupjeli, dok oni koji u sebi sadrže veće količine ovih sirovina imaju i više cijene – rekao je Korupović.

Prema njegovim riječima, cijene sirovina konditorskih proizvoda svakog dana se mijenjaju, zbog čega su prisiljeni i na ovakve poteze.

– Zbog poskupljenja biće smanjena i ponuda slatkiša jer stanovnici stalno izbjegavaju da kupuju proizvode kojim cijena skače iz dana u dan – rekao je Korupović i dodao da će cijena slatkiša najvjerovatnije rasti sve dok bude rasla cijena kakaoa, šećera i brašna na svjetskom tržištu.

Korupović je naglasio da će rast cijena sirovina za konditorske proizvode dovesti i do zatvaranja velikog broja sitnih proizvođača.

U preduzeću “Swisslion Takovo” u Trebinju kazali su da je poskupljenje konditorskih proizvoda bilo neizbježno, te da su cijene njihovih proizvoda u odnosu na početak godine veće za oko deset odsto.

– Mjesečno u našim proizvodima koristimo hiljade tona šećera i kakaoa. Morali smo da istaknemo nove cjenovnike da bismo opstali na tržištu – kazali su u ovoj firmi.

Generalni direktor preduzeća “Mira” iz Prijedora Miroslav Turnšek rekao je da još nisu istakli nove, više cijene ali da će to uraditi u skorije vrijeme.

Sekretar Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duvanske industrije u Privrednoj komori RS Slavko Stevanović rekao je da je poskupljenje konditorskih proizvoda u Srpskoj opravdano, te da proizvođači da bi opstali na tržištu, moraju da dižu cijene.

– Konditorska industrija je bila prisiljena na poskupljenje jer cijene repromaterijala bilježe skok na svjetskom tržištu iz dana u dan – rekao je Stevanović i dodao da će proizvođači slatkiša u RS uprkos višim cijenama postići konkurentnost na domaćem ali i inostranom tržištu.

Najteža godina

Slavko Stevanović je rekao da je za proizvođače konditorskih proizvoda u RS do sada ovo najteža godina, te da će biti suočeni sa mnogim izazovima.

– Firme koje se bave proizvodnjom slatkiša trebalo bi da podrži i Vlada RS određenim mjerama – rekao je Stevanović.

Izvor Agencije