KOPAONIK – Investicije, nova radna mjesta, rast izvoza i standarda, ali i različita viđenja kako treba voditi ekonomsku politiku zemlje – bile su glavne teme prvog dana Biznis foruma na Kopaoniku, popularno nazvanog „srpski Davos“, koji je ove godine okupio više od 500 predstavnika domaće političke i biznis elite, diplomatski kor i ekonomiste.

I dok su predstavnici vlasti apelovali na biznismene, stručnjake, ali i medije, da se uzdrže od katastrofičnih scenarija i dramatičnih prognoza, privrednici su uzvratili kritikama na račun ekonomske politike Vlade, tražeći da se hitno preduzmu određene mjere kako bi se sačuvala privredna aktivnost zemlje.

– Očekujem da ćemo već u prvoj polovini ove godine dostići nivo prije krize, ali suočeni smo sa ozbiljnim smanjenjem zaposlenosti i životnog standarda. Stoga moramo uložiti dodatnu energiju da se izborimo sa ova dva problema – poručio je, otvarajući forum, premijer Mirko Cvetković.

Doskorašnji ministar ekonomije Mlađan Dinkić ukazao je na problem da se previše pažnje daje fiskalnoj i monetarnoj politici, umjesto da se sve snage ulože u privredni rast zasnovan na izvozu.

– Moramo da forsiramo prednosti koje imamo u odnosu na region. To su, prije svega, ugovori o slobodnoj trgovini koje imamo sa zemljama koje predstavljaju tržište od milijardu ljudi, zatim niski porezi, ali i subvencije koje daje država za otvaranje novih radnih mjesta – rekao je Dinkić.

On je odbacio optužbe da se podsticaji od 10.000 evra za svako novo radno mjesto daju samo strancima, i objasnio da je od 150 ovakvih projekata, čak 95 država potpisala sa domaćim preduzećima.

Toplica Spasojević, predsjednik Udruženja korporativnih direktora, u ime privrednika je poručio da očekuju što hitniji dijalog biznisa i politike, kao i da premijer i predsjednik formiraju širok ekonomski savjet.

Na panelu sa stranim ambasadorima, potpredsjednik Vlade Božidar Đelić zatražio je da finansijska podrška EU Srbiji bude povećavana iz godine u godinu, i prije formalnog članstva.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer uzvratio je da je Đelićev prijedlog veoma interesantan, ali teško izvodljiv.

Nismo žitnica Evrope

– Zabluda je da Srbija treba da bude žitnica Evrope, jer se na žitu ne zarađuje, već treba da postane lider u prehrambenoj industriji, i to je cilj koji će Vlada bezrezervno podržati, kako u materijalnom, tako i u logističkom i institucionalnom smislu – naglasio je u utorak, otvarajući Forum, predsjednik Cvetković.

Brine ih i snijeg

Tradicionalno, i ove kao i prethodnih godina, poslije završetka uvodnih izlaganja više učesnika Biznis foruma moglo se vidjeti na osunčanim ski-stazama, nego u konferencijskoj sali. Manjak snijega i visoka temperatura za Kopaonik bile su glavne teme razgovora na marginama i u pauzama foruma. Ipak, večernji paneli, na kojima se obično raspravlja o gorućim temama u Srbiji, ponovo su vratili većinu učesnika u salu.

Prioriteti Vlade u 2011.

*Povećanje životnog standarda

* Povećanje zaposlenosti

* Rast privredne aktivnosti

* Stabilnost cijena

* Podrška razvoju poljoprivrede

* Pomoć izvoznoj privredi

Izvor Agencije