BANJALUKA – Željeznice Republike Srpske (ŽRS) saopštile su danas da, ukoliko Štrajkački odbor preduzeća u ponedjeljak, posegne za mjerom štrajka, neće saobraćati 13 međunarodnih teretnih vozova, 10 međuentitetskih putničkih, tri međuentitetska teretna i 22 lokalna putnička voza.

U saopštenju se navodi da je na prijedlog Uprave ŽRS da se zadrže strateški prevozi, Vlada RS donijela Odluku o minimumu procesa rada u željezničkom saobraćaju, koja će biti na snazi za vrijeme trajanja štrajka i koja ima imerativni karakter.

“Štrajk se mora odvijati u skladu sa Zakonom o štrajku i Zakonom o radu. Svako kršenje Odluke o minimumu procesa rada znači protivpravno ponašanje, odnosno ponašanje mimo zakonskih odredbi”, navedeno je u saopštenju.

Za vrijeme trajanja štrajka, kako je saopšteno, neće saobraćati po dva putnička voza na relacijama: Sarajevo – Bihać – Sarajevo, Doboj – Tuzla – Doboj, Tuzla – Brčko – Tuzla, Tuzla – Drenovci – Tuzla, Bihać – Novi Grad – Bihać, Doboj – Modriča – Doboj, te Doboj – Šamac – Doboj.

Tokom štrajka neće saobraćati po četiri putnička voza na relacijama: Doboj – Banjaluka – Doboj, Novi Grad – Banjaluka – Novi Grad, te Novi Grad – Blatna. Tokom štrajka neće saobraćati ni šest putničkih vozova na relaciji Doboj – Petrovo Novo – Tuzla – Doboj.

Štrajkački odbor svih šest sindikata ŽRS nije prihvatio odluku Vlade RS o utvrđenom minimumu procesa rada na ŽRS i ostao je pri ranijoj odluci da stupi u štrajk u ponedjeljak, 7. februara, izjavio je predsjednik Štrajkačkog odbora Zlatko Marin.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da bi štrajk željezničara izazvao velike posljedice po privredu Srpske i najavio za ponedjeljak, 7. februara razgovor sa Štrajkačkim odborom radnika ŽRS. “Ulaskom u štrajk sigurno bi bile velike posljedice po ukupnu privredu RS, pogotovo po tešku industriju, a najveće posljedice sigurno po same ‘ŽRS”, rekao je Čubrilović i dodao da se upravo iz tih razloga problem mora prevazići bez štrajka.

Izvor Agencije