ZVORNIK – Pero Divljanović, direktor i vlasnik preduzeća “Studen prom” d.o.o. Zvornik spada u red najuspješnijih privrednika na teritoriji ove opštine, što pokazuje i godišnji izvoz njegove firme koji premašuje tri miliona evra.

Specifična je i glavna djelatnost kojom se bavi a to je prerada mesa od puževa. Od 1997. godine do danas firma je konstanto bilježila rast proizvodnje i povećavala broj zaposlenih, te na kraju proširila svoju djelatnost na preradu jagodičastog voća.

Poslovima prerade puževa Divljanović se, kaže, počeo baviti prije 13 godina.

– Prije rata imao sam poslovne kontakte sa grčkim privrednicima preko trgovine trupaca.

Tada mi je jedan od prerađivača puževa ponudio da za njega vršim otkup i transport puževa s prostora bivše Jugoslavije. Do 2002. godine vršili smo izvoz živih puževa, da bi se kasnije pokazalo da je interes grčkog poslodavca da zbog jeftinije radne snage u Zvorniku počne prerada puževa. Takođe, zbog troškova transporta mnogo jeftinija varijanta je bila proizvodnja u našoj fabrici – priča Divljanović.

On je dodao da su 2003. godine počeli da se bave preradom mesa puževa s teritorije BiH.

Već od 2006. godine počeli su raditi i finalni proizvod koji podrazumijeva proces vraćanja puža u kućicu koja se zatvara puterom i tako se transportuje. Njihovo tržište su zemlje EU, Francuska, Njemačka i Italija.

– Na godišnjem nivou proizvodimo oko hiljadu i po tona mesa puževa i kompletne količine se izvoze. Dio sirovine uvozimo iz Srbije, Bugarske, Mađarske i Hrvatske – kaže Divljanović.

Prije dvije godine dobili su kredit od Investiciono-razvojne banke RS u iznosu od tri miliona KM za završetak ciklusa opremanja preduzeća po standardimna EU.

– Kada su predstavnici IRB dolazili u kontrolu i vidjeli sve pozitivne efekte ulaganja ponudili su nam novi kredit od dva miliona KM od kojeg smo kupili nove objekte, upravnu zgradu i dva magacina u koje je uloženo 1.610.000 KM, da bi poslije uložili i u opremanje hale koja je pravljena 1968. godine kako bi sve uslove prilagodili standardima EU. Znatna ulaganja su bila i u vozni park, odnosno četiri nova kamiona, oko 1.600.000 KM, koja služe za prevoz robe u zemlje EU – pojasnio je Divljanović.

Planovi preduzeća jesu povećanje kapaciteta na dvije i po hiljade tona mesa od puža. Godišnji izvoz "Studen proma" jeste oko tri miliona evra, a očekivanja su da će u naredne dvije ili tri godine biti oko šest miliona evra. Trenutno je zaposleno 95 radnika, a u toku sezone angažuje se oko 350 radnika.

Pored toga preduzeće se bavi preradom kupine, borovnice i jagode gdje se godišnje preradi oko 500 tona, a po kapacitetima novih hala mogli bi prerađivati oko četiri hiljade tona ovog voća.

Sertifikacija proizvodnje

Posao prerade mesa puževa tražio je nova ulaganja u standardizaciju i uslove proizvodnje.

– Nakon prvih isporuka, kupci u Francuskoj bili su zadovoljni našim poluproizvodima nakon čega su zatražili da radimo i finalni proizvod, što je podrazumijevalo i proces standardizacije. Svjesni svoga kvaliteta i potrebe orijentisanosti ka izvozu otpočeli smo taj proces i dobili sve potrebne sertifikate. Posljednji sertifikat koji smo dobili a koji je važeći u EU jeste ISO 22000. Polovinu sredstava neophodnih za proces sertifikacije dobili smo od Vlade BiH. Prema mojim informacijama nijedno preduzeće u BiH ne posjeduje ovaj sertifikat – ističe Divljanović.

Izvor Agencije