BANJALUKA – Komisija za reviziju državnog kapitala u preduzećima i bankama RS izražava sumnju u nepravilno utvrđenu vlasničku strukturu u Fabrici duvana Banjaluka, te da kupac državnog kapitala u ovom preduzeću “Antonić trejd” nije u cjelosti ispoštovao ugovorom preuzete obaveze.

U zaključku Komisije od 30. decembra prošle godine, dostavljenom Srni, ističe se da je Direkcija za privatizaciju kao prodavac državnog kapitala suprotno članu 17. Uredbe o utvrđivanju i korigovanju strukture trajnog kapitala utvrdila odnos državnog i privatnog kapitala, čime je povećana vrijednost državnog kapitala na štetu dioničkog kapitala.

Komisija izražava sumnju da “Antonić trejd” nije ispoštovao ugovornu obavezu koja se odnosi na zabranu prodaje, izdavanja, ili drugi način otuđivanja sredstava preduzeća, jer je otuđena i izdana u zakup imovina veća od pet odsto od vrijednosti ukupne imovine preduzeća.

Nije ispoštovana ni ugovorna obaveza koja se odnosi na zabranu kreditnog ili drugog načina opterećivanja imovine preduzeća u periodu trajanja poslovnog plana bez izričite saglasnosti prodavca državnog kapitala.

Za navedene radnje iz tačke 1. ovog zaključka Komisija izražava sumnju u odgovornost odgovornog lica /direktora Direkcije za privatizaciju/, a za radnje iz tačke 2. ovog zaključka Komisija izražava sumnju u odgovorno lice /direktora preduzeća “Antonić trejd”/, kao i odgovorno lice prodavca državnog kapitala.

Srna saznaje da je pomenuti zaključak komisije proslijeđen Vladi RS, Odboru za praćenje privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama Narodne skupštine RS i nadležnom Tužilaštvu.

Komisija za reviziju privatizacije RS započela je krajem prošle godine kontrolu ispunjavanja privatizacionog kupoprodajnog ugovora za Fabriku duvana Banjaluka, sklopljenog između nekadašnje Direkcije za privatizaciju RS i firme “Antonić trejd”.

“Antonić trejd” je 55 odsto državnog kapitala jedine fabrike duvana u RS kupio u septembru 2006. godine za oko 2,1 milion KM.

Sindikalna organizacija Fabrike duvana Banjaluka najoštrije je osudila ponašanje direktora i većinskog vlasnika ovog preduzeća Sime Miškića i Nebojše Antonića zbog nove sistematizacije radnih mjesta kojom se otpušta 30 proizvodnih radnika. 

“Proizvodnja nije u interesu većinskog vlasnika i Fabrika duvana Banjaluka je pred gašenjem”, rekao je Srni predsjednik Sindikalne organizacije ovog preduzeća Miroslav Marinković.

On je dodao da je u preduzeću “ugašena proizvodnja domaćih proizvoda, jer je januarska proizvodnja domaćih cigareta sa 17 tona pala na 13 tona u februaru”.

“Niko od institucija Republike Srpske ne reaguje na torturu i nezakonitosti koje se čine prema radnicima Fabrike duvana Banjaluka”, naglasio je Marinković, podsjećajući da su se radnici obraćali predsjedniku RS, premijeru, predsjedniku Narodne skupštine RS, ali da, nažalost, niko nije želio da primi predstavnike ovog sindikata na razgovor.

Marinković je upozorio da će, u slučaju da jedina Fabrika duvana u RS ode u stečaj, glavnu krivicu za to snositi institucije Srpske.

Fabrika duvana Banjaluka sistemski se urušava jer njen kapital “isisava” većinski vlasnik – banjalučka firma “Antonić trejd”, zbog čega je i došla na ivicu stečaja, tvrde radnici i mali akcionari ovog preduzeća.

Sindikat poljoprivrede i prehrambene industrije Republike Srpske održaće u ponedjeljak u Banjaluci sastanak sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Miroslavom Milovanovićem u vezi sa najavom o novom otpuštanju radnika Fabrike duvana Banjaluka, potvrdio je predsjednik ovog sindikata Jovan Jovanović.

“Tražićemo od resornog ministarstva da se odredi u vezi najavljenog otpuštanja radnika u tom preduzeću, jer otpuštanje radnika nije nikom u interesu”, rekao je Jovanović komentarišući najave 30 novih otkaza radnika u Fabrici duvana Banjaluka.

Jovanović je rekao da će se Sindikat poljoprivrede i prehrambene industrije RS odazvati svakom pozivu Sindikalne organizacije Fabrike duvana Banjaluka da bi se prije situacije da dođe do štrajka pokušalo mirnim putem doći do rješavanja problema radnika u tom preduzeću.

Izvor Agencije